subota, 14. oktobar 2017.  12:02h
Pročitano 1764 puta

Obrazovanje i razvijanje bezbednosne kulture mladih

U Pančevu je jutros počeo dvodnevni seminar za učitelje i nastavnike koji će se baviti ekološkom krizom i bezbednosnim rizicima, odnosno prepoznavanjem bezbednosnih rizika kojima smo svakodnevno izloženi.

Škola za opstanak će 14. i 15. oktobra realizovati akreditovani seminar za nastavnike u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i Gradskoj šumi  u Pančevu Škola za opstanak će 14. i 15. oktobra realizovati akreditovani seminar za nastavnike u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” i Gradskoj šumi u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Seminar realizuju predavači “Škole za opstanak, na inicijativu i poziv Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Seminaru u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu prisustvuje tridesetak učitelja i nastavnika koji predaju biologiju i ekologiju u osnovnim i srednjim školama s teritorije Grada Pančeva.

Mr Gordana Brun održala je uvodno predavanje o ekološkoj krizi i bezbednosnim rizicima kako bi prisutni razumeli gde se sve oko nas nalaze bezbednosni rizici, kao i kojima se dobrovoljno izlažemo a koji su nam nametnuti.

Dragana Milićević, dipl.fizičar danas će održati predavanje pod nazivom: “Crveno upozorenje: klimatske promene i promene u atmosferi, a mr Gordana Brun će predstaviti i šta je to “Neodrživi razvoj i njegove posledice”.

U popodnevnom delu seminara mr Olja Vasić predstaviće “Promene u biljnom svetu kao posledica promena klime i uticaja čoveka”, a dr Voislav Vasić “Promene predeonog i biološkog diverziteta”.

 

0 seminar o bezbednosnim rizicima u pancevu

 

Predavanja u okviru ovog seminara biće nastavljena sutra, terenskim radom, jer će učesnici ove obuke prepodne provesti u Gradskoj šumi u Pančevu, kako bi osmatrali prirodu i u njoj uočili određene promene i bolje ih razumeli, kako bi kasnije sve naučeno mogli da primene u nastavi.

Po povratku učesnici seminara imaće zadatak da predstave ono što su naučili na terenu. Nakon toga, biće reči o prilagođavanju kao odbrani od rizika i razmatranju hipoteze “Jedina odbrana -prilagođavanje i razvijanje bezbednosne kulture mladih”.

Strategija nacionalne bezbednosti u Srbiji je usvojena 2009. godine. U ovom dokumentu Srbija ističe svoju opredeljenost “da razvija i unapređuje sve aspekte bezbednosti, a naročito ljudsku, socijalnu, energetsku, ekonomsku, ekološku i druge sadržaje integralne bezbednosti RS“. 

U tekstu ovog najvažnijeg dokumenta posle Ustava, ocenjuje se „da je nekontrolisano trošenje prirodnih resursa i ugrožavanje životne sredine već je dostiglo ozbiljne razmere.

Mr Gordana Brun ističe da Republika Srbija smatra osnovnim nacionalnim vrednostima i očuvanje životne sredine, a ekonomski razvoj, uz očuvanje životne sredine i prirodnih resursa, predstavlja uslov za prosperitet građana i države i zaštitu nacionalnih vrednosti.

Razvijanje bezbednosne kulture građana, posebno mladih, predstavlja značajan osnov unapređenja nacionalne bezbednosti, zaključuje mr Brun.

Seminar "Obrazovanje za opstanak": prepoznavanje ekoloških bezbednosnih rizika - uzroci i reagovanje je akreditovani seminar namenjen zaposlenima u obrazovanju.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00