nedelja, 26. jul 2015.  21:11h
Pročitano 3776 puta

Leanka – turistički i poljoprivredni potencijal Dolova (FOTO GALERIJA)

„U smiraj dana” je manifestacija koja ima za cilj da od 28. do 31. jula promoviše Leanku kao turistički lokalitet Deliblatske peščare, na 8 km iz pravca Dolova.

Ovako je bilo prošle godine u šetnji Leankom Ovako je bilo prošle godine u šetnji Leankom V.J.P.

Manifestaciju je prvi put organizovao Dom kulture Dolovo prošle godine i trajala je jedno popodne. Ove godine je odlučeno da manifestacija traje četiri dana i da obuhvati predavanja, tribine, radionice za decu, vožnju biciklovima i šetnju kroz Peščaru.

Bojan Vojnov, jedan od organizatora manifestacije „U smiraj dana”, nada se da će ovo postati tradicija u Dolovu jer su posetioci prošle godine bili veoma zadovoljni.

Cilj manifestacije je afirmisanje i predstavljanje Leanke, koja se nalazi na samom obodu Deliblatske peščare. Ideja je da posetioci dobiju priliku da uživaju u čarima prirode koje peščara pruža, izjavio je Vojnov.

Manifestacija će biti otvorena ekološkom tribinom u utorak, 28. jula, u 19 sati, u Domu kulture Dolovo na kojoj će o ekološkom novinarstvu govoriti dugogodišnja novinarka Violeta Jovanov Peštanac, urednica nezavisnog informativnog portala PančevoMojKraj.rs, Marius Olđa iz “Banat šuma” predstaviće zaštićeno područje “Karaš - Nera”, dok će Bojan Vojnov ispred Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad govoriti o organskoj poljoprivredi u službi biodiverziteta.

Za sredu, 29. jul, planirana je vožnja biciklovima od Dolova do Leanke, a u četvrtak, 30. jula, biće organizovane edukativne radionice za decu na kojima će učesnici moći da se upoznaju sa pčelarstvom, ovčarstvom i kozarstvom i lekovitim biljem Deliblatske peščare.

Poslednjeg dana manifestacije, u petak, 31. jula, od 17.30, predviđena je šetnja kroz šumu, upoznavanje s lokacijama gde su snimani kultni srpski filmovi i posmatranje zalaska sunca. 

Leanka je udaljena osam kilometara od Dolova i u njoj se nalazi crkva posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom, gde će početi okupljanje zainteresovanih za učešće u manifestaciji „U smiraj dana”. Pred polazak u šetnju šumom, prisutni će imati priliku da čuju nešto o istorijatu ove crkve.

Nakon posete crkvi, krenućemo u laganu šetnju, stazom od oko šest kilometara, uz posetu nekim delovima Peščare, priče o njenom nastanku, delu flore i faune, kao i lekovitom bilju, koje se sada može pronaći na tom lokalitetu, najavio je Vojnov.

Pored šetnje „divljom” stazom, organizatori su naveli da će se prolaziti i kroz samu šumu, gde će vodič zainteresovane upoznati s biljnim vrstama i pokazati tragove u pesku koje ostavljaju za sobom srne i jeleni. Plan je da se u smiraj dana stigne do najviše tačke u tom delu Peščare i posmatra zalazak sunca. Šetnja će obuhvatiti i lokacije na kojima su snimani filmovi „Ko to tamo peva”, „Varljivo leto ’68”, „Besa”, “Džingis Kan”, “Boj na Kosovu” i „Sveti Georgije ubiva aždahu”.

Šetnja peščarom biće završena u bio-etno domaćinstvu Vojnov, gde će biti priređena izložba starog pokućstva i svega onog što je jedna seoska kuća nekada imala. Udruženje vinara izložiće svoja vina, a umetnici iz Dolova svoje dolovačke suvenire.

Za kraj ovogodišnje manifestacije “U smiraj dana”, domaćini su najavili bogat kulturno-umetnički program u organizaciji Doma kulture Dolovo.

U Galeriji slika pogledajte kako je bilo na ovoj manifestaciji prošle godine.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00