subota, 30. septembar 2017.  10:11h
Pročitano 3038 puta

Đaci škole u Kačarevu otputovali na nagradnu ekskurziju

Učenici III-1 razreda, učiteljice Branke Davidović, pobednici prošlogodišnje akcije prikupljanja reciklabilnog otpada “Sakupi i uštedi, vredi!” otputovali su jutros na nagradnu ekskurziju u Vinču.

Učenici III-1 razreda osnovne škole u Kačarevu i učiteljica Branka Davidović otputovali su jutros na nagradnu ekskurziju Učenici III-1 razreda osnovne škole u Kačarevu i učiteljica Branka Davidović otputovali su jutros na nagradnu ekskurziju Pančevo.MOJKraj.rs

Gordana Vlajić, predstavnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, jutros u 7:45 bila je ispred OŠ "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu, kako bi učenicima još jednom čestitala na trećoj pobedi akcije "Sakupi i uštedi, vredi!". Ona je đacima i učiteljici poželela srećan put, a ovom prilikom donete su i lopte koje je pobedničkoj školi poklonila Prva srpska fabrika stakla iz Aleksinca.

Slobodanka Đukić, direktorka škole u Kačarevu je veoma ponosna što je baš njena škola već tri godine pobednik u prikupljanju otpada za reciklažu.

Ove, treće godine, dobili smo i novčanu nagradu, tako da se zahvaljujem i Gradu Pančevu na tome. Ove godine sredstva su preusmerena, odlukom učeničkog parlamenta i odobrenjem grada Pančeva, na ekskurziju kojom želimo da se nagradi najbolje odeljenje, učenici koji su najviše skupili reciklažnog otpada. Ostatak novca će biti utrošen za nabavku belih tabli za učionice, kazala je Đukić.

0 ulazak u bus

 

Emilija Obradović je jedna od učenica III-1 razreda koja vredno već treću godinu za redom sa svojim vršnjacima prikuplja reciklažni otpad.

Mi to radimo zato što je važno da se štiti okolina i da ne bude zagađena. Cela moja porodica sakuplja otpad i predajemo ga u školi. Radujem se što sada idemo na ekskurziju, rekla nam je učiteljica da ćemo putovati brodom. Nisam nikad ranije bila na brodu i jedva čekam da vidim kako je to, rekla nam je Emilija Obradović.

Deca su autobusom jutros nešto posle 8 sati krenula iz Kačareva, ispred svoje škole. Nakon toga otići će do Savskog pristaništa u Beogradu, a potom su se u 9:30 ukrcali u brod "Zlatno srce" nakon čega sledi plovidba ka Vinči. Povratak je predviđen za 18 sati.

Inače, pobednička škola je ove godine nagrađena novčanim iznosom od 150.000 dinara koji je obezbedio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva. 

Cena ekskurzije je 120.000 dinara, a 30.000 dinara će, po odluci đačkog parlamenta, biti utrošeno za nabavku belih tabli za školu.

 

0 uciteljica branka davidovic

 

Učiteljica Branka Davidović kaže da joj je bilo lako da motiviše decu i roditelje da se uključe u akciju i da redovno prikupljaju i predaju otpad koji se posle prodaje, a prihod koristi za odlazak na izlete ili ekskurzije.

Valjda je moja energija pokretač, moja ljubav, volja i temperament. Ja razvrstavam u kući otpad, mi u kući živimo i od supruga je krenula inicijativa da se otpad razvrstava. Mi bukvalno ni račune iz prodavnica ne bacamo. Sve što može da se reciklira ostavlja se na stranu. Roditelji mojih đaka to vide, znaju, pa i sami rade. Mislim da im je najveća motivacija taj novac, odnosno prihod koji ostvarimo prodajom, a dodatno i sama nagrada. Sve to ide njima, tako što organizujemo izlete, ekskurzije. Ljudi su videli korist od toga. Deca i roditelji su navikli da gde god idemo nosimo sa sobom kese i džakove, saživeli smo se sa tim da čistimo prirodu, da nakon izleta ostavimo za sobom čisto da bismo sledeći put došli u čisto, lepo i zeleno, objasnila nam je tajnu uspeha Branka Davidović.

Inače, učenici OŠ ”Žarko Zrenjanin” iz Kačareva koje je u prikupljanju ambalažnog otpada organizovala koordinatorka i učiteljica Branka Davidović po treći put su pobednici akcije. Prema evidenciji JKP Higijene, škola koja ima 516 učenika i 64 dece u predškolskom boravku, sakupila je 12.568 kilograma reciklabilnog otpada (papira, stakla, pet ambalaže…), što iznosi 21.66 kilogram po svakom detetu iz ove škole.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00