petak, 29. septembar 2017.  16:07h
Pročitano 2154 puta

Početna konferencija projekta „Uz malu pomoć prijatelja“

Početna konferencija projekta „Uz malu pomoć prijatelja – Prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu“, održana je danas u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva.

Školama uključenim u projekat danas su uručeni ugovori Školama uključenim u projekat danas su uručeni ugovori Grad Pančevo

Grad Pančevo je sklopio Ugovor o grantu za implementaciju projekta „UZ MALU POMOĆ PRIJATELjA – PREVENCIJA RANOG NAPUŠTANjA ŠKOLE U PANČEVU“. Projekat je odobren iz Programa „Razvoj efektivnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou“, a organ ugovaranja je Vlada Republike Srbije – Ministarstvo finansija. Partner Grada Pančeva, na ovom projektu, je Dom za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“.

Cilj projekta je intersektorska podrška školama, porodicama i deci iz 10 osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva i iz Doma „Spomenak“, u kojima su učenici iz različitih razloga u riziku od napuštanja osnovnog obrazovanja.

 

IMG 2385

 

U narednih 14 meseci projekat će obezbediti različite vrste materijalne, metodološke i pedagoške pomoći deci, njihovim porodicama i školama u cilju postizanja boljih rezultata dece u učenju. Škole će dobiti pomoć u opremi, koja uključuje IT opremu, didaktičke materijale i školski nameštaj, a stručne službe u školama će učestvovati u kreiranju i usvajanju instrumenta za praćenje dece u riziku.

Deca i roditelji iz 10 škola imaće priliku da sa 32 pedagoška asistenta održe 5760 dodatnih časova iz različitih predmeta, prema potrebama dece, da dobiju 30 individualnih savetovanja i da učestvuju u 30 zajedničkih aktivnosti radi bolje inkluzije u društvo (zajedničke izložbe, priredbe, ekološke akcije, učešće u obeležavanju važnih datuma, odlasci u bioskop, pozorište, na sportske događaje i sl.). Mapirane porodice dobiće i materijalnu pomoć u vidu higijenskih paketa i paketa sportske opreme (patike za decu).

Đaci koji nisu u riziku i pojedinci volonteri formiraće vršnjačke timove i volonterske timove podrške u ovim aktivnostima. U tom smislu pozivaju su svi volontere i donatore koji su spremni da pomognu, da se prijave Odeljenju za podršku projektima (013 353 361).

Prisutnima su se na konferenciji obratili Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i Tatjana Medić, menadžerka projekata „Uz malu pomoć prijatelja“. Takođe, učesnici konferencije su imali priliku i da čuju iskustva u vezi sa projektom koji je sprovela škola „23. Maj“, a čija su iskustva prenele Nataša Zečević, direktorka škole „23. Maj“ i koordinatorka, takođe predstavnica pomenute škole, Zorica Prpa.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, naglasila je da je ovaj projekat usmeren u potpunosti na potrebe dece i škola.

Ustanove obrazovanja su podnele ukupno 50 projekata, od čega je 21 odobren za finansiranje, vrednosti oko 10 miliona dinara. U tom svetlu je za obrazovanje projekat “UZ MALU POMOĆ PRIJATELjA” dodatno značajan, jer obuhvata 10 škola i ima vrednost preko 150.000 evra. S obzirom na to da je sam konkurs imao definisane prioritete, prenvenciju napuštanja obaveznog obrazovanja, mi smo prepoznali ovu potrebu i u Gradu Pančevu, identifikovali 10 škola u kojima je ovaj problem najizraženiji, utvrdili šta nam je potrebno da podignemo njihove kapacitete (tehničke, ljudske) za rešavanje ovog problema i formulisali predlog projekta koji će svima nama doneti neki pomak, odnosno boljitak i sve nas osnažiti da se spremnije nosimo sa problemom rizika od napuštanja obrazovanja. Naših 10 osnovnih škola će imati priliku da se dodatno opreme, najugroženija deca da im pedagoški asistenti i vršnjaci pomažu u savladavanju gradiva, roditelji da se osnaže kako dodatnim edukacijama tako i materijalno, dodelom sportskih i higijenskih paketa, a najšira zajednica dobiće priliku da učestvuje volonterski ili u ulozi sponzora u zajedničkim aktivnostima, koje će podići svest o značaju aktivnijeg odnosa šire zajednice prema potrebama školske dece, kazala je Božić.

1 uz pomoc prijatelja

 

Grad Pančevo biće i jedan od prvih gradova u Republici Srbiji koji će u toku projekta razraditi i usvojiti sistem praćenja ove dece i pripremiti Akcioni plan za unapređenje obrazovanja. Ukupna vrednost ugovora iznosi 197.565,20 evra, a vrednost granta je 177.611,11 evra. Razliku od 19.954,09 evra obezbeđuje Grad Pančevo kao obavezno sufinansiranje.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00