sreda, 20. septembar 2017.  18:11h
Pročitano 776 puta

Predavanje povodom Evropske nedelja mobilnosti u Pančevu

Predavanje povodom Evropske nedelje mobilnosti, u organizaciji gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, upriličeno je u sredu, 20. septembra, u Maloj sali Gradske uprave.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” Tema ovogodišnje manifestacije je „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” M.M.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”, a to je ujedno bila i tema predavanja koje je održao master inženjer saobraćaja Dejan Radivojev, doktorant na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Govorio je o prednostima carpoolinga, car sharinga i bike sharinga. 

Da bi neka mobilnost bila ekološka, naglasio je Radivojev, potrebno je da se smanji prelaženje broja kilometara motornim vozilima. 

Idealno bi bilo kada bi se u gradu 80 posto putovanja obavljalo pešačenjem, biciklom i javnim prevozom, a samo 20 posto automobilom, kazao je Radivojev.

O načinima uštede goriva tokom vožnje i manjoj emisiji izduvnih gasova, aspektima ekonomične, bezbedne i eko vožnje, pričao je predstavnik RICO Training centre – ATI, Akreditovani Trening Institut (obuka), u okviru predavanja „Pojam i značaj eko-vožnje”. Predstavnik ovlašćenog distributera Hyundai automobila za Srbiju i Crnu Goru Hyundai Srbija d.o.o. predstavio je ekološko vozilo Hyundai Ioniq Hybrid. 

Na kraju je Sava Veselinović, koordinator programa prve pomoći Terenska jedinica Crveni krst Pančevo, održao predavanje o bezbednosti i prvoj pomoći u saobraćaju.

Našim sugrađanima biciklistima u petak, 22. decembra, na tri lokacije u gradu biće deljena led rasveta za njihove dvotočkaše kao nagrada za njihovo angažovanje u cilju očuvanja životne sredine i smanjenja emisije otrovnih izduvnih gasova u gradu.

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti održavala se od 16. do 22. septembra.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00