petak, 15. septembar 2017.  13:01h
Pročitano 1936 puta

Počeo Festival zimnice ispred MKUD “Petefi Šandor”

Dvodnevni festival zimnice pod nazivom “Dunav se uliva u Tamiš – stopama Đorđa Vajferta” po šesti put održava se u Pančevu, a tezge su postavljene na platou ispred MKUD Petefi Šandor u Ulici Cara Lazara 19.

Osim zimnice, na festivalu ćete pronaći i ručne radove i sobno cveće - na slici su Marija Paunović Čontoš, "Razbojnik" i  Vera Ranc Osim zimnice, na festivalu ćete pronaći i ručne radove i sobno cveće - na slici su Marija Paunović Čontoš, "Razbojnik" i Vera Ranc Pančevo.MOJKraj.rs

Osim slane i slatke zimnice u prodaji su i vino, ručni radovi, med, kolači. Po pristupačnim cenama sugrađani mogu da se snabdeju sa domaćim slanim i slatkim ajvarom, ljutikom, pekmezom od kajsija, šljiva, domaćih sokova od zove i raznog voća…

 

IMG 20170915 114650

 

Magdalena Vasilčin Doža, članica Upravnog odbora MKUD Petefi Šandor kaže da je od specijaliteta mađarske kuhinje po prvi put u ponudi jelo Mirjaš Mogdi.

To je vrlo ljuta namirnica napravljena od crvene i ljute paprike. Samo se kašikom na jelo stavlja, veoma je ljuto. Takođe svake godine pripremamo čopolu – ajvar od plavog patlidžana, paprika i paradajza, ljute paprike i soli, zatim se dodaju suvo grožđe, orasi, žuti šećer, predivna kombinacija ukusa koja što duže stoji sve je ukusnija. Po prvi put imamo na festivalu i paradajz paprika, kaže Magdalena Vasilčin Doža.

 

0 veste ruke

 

Na festivalu zimnice u Pančevu predstavljaju se i preduzetnici i udruženja sa svojim ručnim radovima, a među njima je i firma Razbojnik koja se bavi proizvodnjom tkanina i svega onog što od tkanina može da nastane. Marija Paunović Čontoš, vlasnica Razbojnika kaže da je ovo prvo predstavljanje u javnosti firme i proizvoda pod ovim imenom.

Ja se bavim tkanjem na ručnom razboju i Pančevcima sam donela nešto skromno iz svog asortimana da vidim kakvo je interesovanje, da li se ljudima dopada ono što proizvodim i na kraju krajeva, vreme je da se pojavim u javnosti. Iz osnovnog asortimana tu su muški i ženski šalovi, bukmarkeri, futrole za mobilne telefone i naočare i male futrole za ključeve. To je osnovna delatnost: proizvodnja tkanina na ručnom razboju ali sam asortiman proširila praveći i kese za kese koje svaka žena mora da ima u svojoj kuhinji, predstavila se Marija Paunović Čontoš.

 

IMG 20170915 113404

 

Na istoj tezgi mogu se videti i torbe i ukrasi za bebe koje proizvodi “101 petljica” čija je vlasnica Tatjana Jelesić, dok je Vera Ranc redovna učesnica na manifestaciji Festival zimnice i ovog puta donela je na prodaju sobno cveće koje proizvodi. Ona je takođe donela i nešto od zimnice koju je napravila, kuvani domaći paradajz i mešanu salatu.

Festival zimnice trajaće do 18 časova, a trajaće i u subotu, 16. septembra od 11 do 18 časova.

U kulturno-umetničkom programu danas od 16 do 18 časova nastupiće tamburaši i hor Zlatna jesen, a sutra će se predstaviti mešoviti hor MKUD Petefi Šandor.

 

IMG 20170915 115420

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00