utorak, 12. septembar 2017.  16:41h
Pročitano 1427 puta

“Evropska nedelja mobilnosti” u Pančevu

Grad Pančevo će i ove godine biti deo Evropske nedelje mobilnosti u okviru koje će od 16. do 22. septembra biti organizovan raznovrstan program.

Tema koja ove godine okuplja sve učesnike obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je: “Čista, deljiva i pametna mobilnost” Tema koja ove godine okuplja sve učesnike obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je: “Čista, deljiva i pametna mobilnost”

Pančevo se i ove godine prijavilo evropskoj Kancelariji za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti i do 12. septembra, do 13:50 sati, svoje učešće je potvrdilo 2.060 gradova, od kojih su iz Srbije pet: Kruševac, Niš, Srbobran, Svilajnac i Pančevo.

Tema koja ove godine okuplja sve učesnike obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti je: “Čista, deljiva i pametna mobilnost”.

Gradska uprava Grada Pančeva, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, predvideo je nekoliko aktivnosti.

- Od ponedeljka do srede, 18, 19. i 20. septembra, svi zainteresovani građani koji se blagovremeno prijave Turističkoj organizaciji grada Pančeva, moći će da uživaju u besplatnim plovidbama katamaranom, koje će biti organizovane tri puta dnevno i to od 16, od 17 i od 18 sati.
Svoju zainteresovanost za plovidbu građani bi trebalo da najave Turističkoj organizaciji Pančevo, a to mogu učiniti od ovog trenutka, pa tokom svakog narednog radnog dana  od  8 do 20 sati, na telefonski broj: 013/33 33 99.

- U sredu, 20. septembra, u Maloj sali Gradske uprave, održaće se predavanja od 12 do 13:30 sati. Na ova predavanja su pozvani učenici Mašinske škole Pančevo – saobraćajni smer, učenici sa smera zaštite životne sredine iz Hemijske škole, učenici Ekološke sekcije iz Gimnazije, kao i predstavnici svih onih pravnih lica čije obavljanje delatnosti podrazumeva posedovanje većeg voznog parka. Razlog ovakve selekcije slušalaca su teme predavanja, od kojih će vozačima svakako najinteresantniji biti saveti o uštedi goriva i manjoj emisiji izduvnih gasova tokom gradske vožnje, a u okviru predavanja na temu: "Pojam i značaj eko-vožnje", u organizaciji i realizaciji RICO Training centre - ATI, Akreditovanog Trening Instituta koji, pored ostalog, radi i obuke vozača o načinima uštede goriva tokom vožnje.

Pored Zdenke Miljković, sekretarke Sekretarijata za zaštitu životne sredine, publici će se obratiti i Dejan Radivojev, master inženjer saobraćaja i doktorant na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu, a na temu: "Čista, deljiva i pametna mobilnost" (ujedno i ovogodišnja evropska tema, kada je reč o ovoj manifestaciji) u okviru koje će se posebno dotaći: carpoolinga, car sharinga i bike sharinga.

Ekološka vozila kao vozila budućnosti, biće tema narednog predavanja koje će održati Hyundai Srbija d.o.o, ovlašćeni distributer Hyundai automobila za Srbiju i Crnu Goru. Edukacija uključuje i demonstraciju na vozilu - Hyundai Ioniq Hybrid koje će biti parkirano na platou ispred Gradske uprave. 

 

Bikephone 3

Na slici: prošle godine su promovisani biciklofoni

 

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, povodom ove Evropske nedelje mobilnosti, podseća sugrađane na tri biciklofona postavljena u Holu Gradske uprave, u prostorijama TOP-a i ispred Kafea u Narodnoj bašti. Cilj ovih  adaptiranih trenažnih bicikala je da se dodatno afirmiše biciklizam uz korisnu rekreaciju i dopunu mobilnih uređaja.

Pored svega navedenog, a u saradnji sa Agencijom za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva, sugrađane kojima je bicikl najvažnije prevozno sredstvo našim gradom, čeka prijatno iznenađenje. Putem medija i društvenih mreža biće blagovremeno najavljeno gde će se u petak, 22. septembra, biciklistima deliti led rasveta za njihove dvotočkaše, a kao nagrada za njihovo angažovanje u cilju očuvanja životne sredine i smanjenja emisije otrovnih izduvnih gasova u gradu.

 

LED light for present 2

Na slici: i prošle godine biciklisti su dobili prigodne poklone

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00