utorak, 12. septembar 2017.  11:09h
Pročitano 3347 puta

Miladin Popović i Dragutin Ilkić dobili ulice u rodnom gradu

Gradsko veće usvojilo je danas predlog Odluke o promeni naziva ulica na području Mesnih zajednica “Gornji grad” i “Centar”, kao i predlog da park u Vojlovici dobije ime "Park reformacije".

Ulica Mučenička u Pančevu ubuduće će nositi naziv Miladin Popović Ulica Mučenička u Pančevu ubuduće će nositi naziv Miladin Popović Pančevo.MOJKraj.rs

Na predlog Komisije za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova Skupštine grada Pančeva prihvaćena je Inicijativa Istorijskog arhiva u našem gradu da se jedna ulica imenuje po književniku Dragutinu Ilkiću Birti,a ulica tog imena postaće Ulica Matije Gupca u Margiti.

Takođe, na predlog ove Komisije prihvaćena je Inicijativa Udruženja sportista i ljubitelja sporta Srpska Sparta Pančevo da Miladin Popović dobije ulicu, i ubuduće Ulica Mučenička nosiće naziv Miladina Popovića.

Park na teritoriji Vojlovice koji je bio u sastavu Trga 12. Vojvođanske brigade dobiće ime Park reformacije.

 

IMG 20170912 090407

 

Nemanja Rotar, predsednik Komisije za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova istakao je da je inicijativa za davanje nazivu parku potekla od Reformatorske hrišćanske crkve i Slovačke evanglističke crkve u Srbiji jer su želeli da park koji pripada obema crkvam dobije naziv povodom 500 godina od reformacije – “Park reformacije”.

U javnosti su kružile netačne informacije da želimo da promenimo naziv ulice Trga 12. Vojvođanske brigade, a zapravo je park do sada bio bez imena i obe crkve su izrazile želju da zajednički park dobije naziv. Druge dve inicijative odnose se na davanje naziva ulica po ljudima koji su nedvosmisleno zadužili ovaj grad svojim delovanjem u njemu. Dragutin Ilkić Birta je uspešan pančevački književnik koji je dobio dva velika priznanja u staroj Jugoslaviji. Reč je o romanima “Siroti krivci” i “Pohod” koji su dobili značajne nagrade i doživeli nekoliko izdanja. Miladin Popović je bio sportista rvač, humanista, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja. Komisija je usvojila ove dve inicijative tako što smo odlučili da promenimo nazive u dve postojeće ulice, obrazložio je Rotar.

On je istakao da komisija ne menja često imena ulica i trgova, da je centar grada dosta promenjen i da kad želite da po nekom zaslužnom građaninu nazovete ulicu nemate gde.

Kad već dajete ulicu nekome red je da to bude u strožijem delu centra. Pronašli smo dve ulice u kojima smo mogli da zamenimo nazive jer dosadašnja imena tih ulica se ne vezuju toliko za sam Grad Pančevo, a ovo dvoje Pančevaca su naši sugrađani koji zaslužuju da imaju svoje ulice u gradu. Time smo se vodili kao Komisija. Svesni smo da to sobom povlači određene administrativne probleme za građane, ali ističem da ljudi ne znaju da ne moraju odmah da menjaju dokumenta kad se promeni naziv ulice, već tek kad ta dokumenta isteknu, naglasio je Rotar.

O ovim Odlukama izjašnjavaće se i odbornici Skupštine grada Pančeva na narednoj sednici.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00