nedelja, 10. septembar 2017.  13:24h
Pročitano 3012 puta

Patalov: novine u radu Centra za socijalni rad u interesu korisnika i zaposlenih

Sanja Patalov dužnost direktora Centra za socijalni rad “Solidarnost” u Pančevu preuzela je 23. avgusta, a to što je prethodnih 11 godina provela u ovom kolektivu smatra prednošću, jer kako kaže, ima potpuni uvid u aktuelnu situaciju i u potrebe korisnika. 

Sanja Patalov, v.d. direktora Centra za socijalni rad "Solidarnost", Pančevo Sanja Patalov, v.d. direktora Centra za socijalni rad "Solidarnost", Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

To mi olakšava rad jer znam koji su nedostaci, šta bi trebalo poboljšati a šta negovati od onog što je bilo dobro, kaže Patalov.

Dva primarna zadatka koja bi izdvojila na početku svog mandata je rad na poboljšanju kvaliteta pružanja usluga korisnicima i pružanje podrške zaposlenima u samoj ustanovi.

 

Briga o korisnicima, ali i zaposlenima 

Novina je da smo uveli jedan dan kada se stranke mogu obraćati direktno meni. To je svake srede od 9 do 11 sati što je istaknuto i na ulaznim vratima Centra za socijalni rad. Uvedena je i knjiga utisaka, jer mislim da bi na taj način korisnici mogli anonimno da pišu svoje komentare i iznose kritike, što nam je od značaja kako bismo i sami imali uvid u nedostatak kvaliteta rada, ali su od značaja i pohvale. Obnovićemo i web sajt stranu na kojoj će naši korisnici i sugrađani moći da saznaju nove informacije u vezi sa uslugama koje pružamo. Naša hraniteljska služba realizuje dva puta godišnje obuke, o čemu se sugrađani informišu u hodu, dolaze ovde i raspituju se, a biće lakše kad sve to istaknemo na našoj web strani jer bi tako bilo i svima dostupno, kaže Sanja Patalov.

Ona dodaje da su zaposleni u Centru za socijalni rad izloženi svakodnevnim stresnim situacijama zbog čega je važno pružiti im podršku, ali i raditi na poboljšanju kvaliteta rada kako bi bili još stručniji i bolji u izvršavanju svojih radnih zadataka.

Starije kolege koje su dugo u Centru potrebno je malo više aktivirati i dati im na značaju jer su se prethodnih godina pojedinci osetili manje vrednim. Nikako ne smemo praviti podelu u kolektivu jer svi su profesionalci i stručnjaci u svom poslu. Imamo i mlade zaposlene koji bi trebalo da rade na svom usavršavanju. Maksimalno ću se truditi da im omogućim da odlaze na stručne seminare i obuke. Smatram da je svaka promena dobro došla tako da će neki zaposleni preći na neka druga radna mesta, dobiće šansu da pokažu šta znaju, prenosi nam svoje prve korake Sanja Patalov.

 

0 centar za socijalni rad u pancevu

 

Centar za socijalni rad susreće se sa sve više otežavajućih okolnosti u radu, donose se novi Zakoni, povećavaju nadležnosti, a zbog ograničenja u zapošljavanju stručnjaka teret novih poslova i dalje će nositi isti broj izvršilaca.

Više o Sanji Patalov:

Sanja Patalov je diplomirani socijalni radnik. Na mesto v.d. direktora Centra za socijalni rad “Solidarnost” u Pančevu imenovana je na sednici Skupštine grada Pančeva 22. avgusta. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru socijalni rad i socijalna politika. Od 2004. do 2006. godine radila je kao saradnica u nevladinoj organizaciji “Novosadski humanitarni centar” sa izbeglicama i raseljenim licima s Kosova i Metohije. Još kao apsolventkinja je 2003. godine predavala sociologiju i Ustav i prava građana u srednjoj medicinskoj školi u Pančevu, koju je i pohađala dok je bila srednjoškolka. Od oktobra 2006. godine radi u Centru za socijalni rad “Solidarnost” u Pančevu, gde je prvo četiri godine radila u Službi za odrasla i stara lica, a ostalih sedam godina u Službi za decu i mlade.

Patalov kaže da je u praksi sve više komplikovanih slučajeva, radnici su opterećeniji a ne mogu da zaposle nove ljude osim u slučajevima kad neko ode u penziju. 

Do sada je i to bio problem, ali novina je da će od sada kad neko ode u penziju neko drugi moći da se zaposli na to radno mesto. Prema normativima koji su rađeni prethodnih godina našoj ustanovi su potrebna bar još 4 stručna radnika i najmanje još jedan pravnik, ali u sadašnjim okolnostima nije izvodljivo da se to realizuje. Ono što je takođe novina, Centar trenutno ima 4 pravnika koji se bave samo tim poslovima. Imamo tri Službe i Sigurnu kuću i sve one bi trebalo da imaju bar po jednog pravnika. Poslovi su se udesetostručili u poslednjoj deceniji u toj meri, da bi za poslove koje je na primer u Službi za odrasla i stara lica do sada radio jedan, sada potrebno imati bar dva pravnika, jer je veoma veliki broj rešenja koja je potrebno doneti, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad.

Nakon što je 1. juna stupio na snagu novi Zakon u oblasti nasilja u porodici dodatno je usložnjen posao zaposlenih u Centru za socijalni rad. Nedavna dešavanja ispred Centara za socijalni rad u drugim gradovima pred direktorku stavljaju i zadatak obezbeđivanja sigurnog okruženja za rad zaposlenima. Kako Patalov kaže, što se tiče obezbeđenja zaposlenih, dobro su organizovani.

Jedan smo od retkih Centara koji ima svoje obezbeđenje poslednjih nekoliko godina. Doduše radno vreme čoveka u obezbeđenju ranije je bilo od 8 do 12 časova, ali nakon nemilih događaja poslednjih meseci u drugim gradovima, produženo mu je radno vreme i on je sada tu od 8 do 15 časova. Svakako se osećamo bezbednijim i sigurnijim kada je on ovde, kaže ona.

S obzirom da su se nesrećni slučajevi u drugim gradovima dešavali u vreme kada su se realizovali kontakti između roditelja i dece, u Pančevu su uvedene neke novine i u tom segmentu. 

Postoje određeni dani kada se realizuju kontakti i susreti između roditelja, uglavnom oca, i dece. Tada imamo pojačanu bezbednost, jer dolazi i policija da bude u Centru zajedno sa našim čovekom koji je zaposlen kao obezbeđenje, kaže Patalov.

 

Obavezna dežurstva socijalnih radnika

Ona ističe da su zaposleni u Centru za socijalni rad preopterećeni, jer u njihovoj nadležnosti su i pasivna dežurstva koja obuhvataju period od 15 časova svakog dana do sutradan u sedam ujutru.

U to vreme dve radnice imaju uvek uz sebe telefon i na raspolaganju su u svakom trenutku inspektorima policije. One su tada u obavezi da izlaze na intervencije. Nekad je to samo primanje obaveštenja putem telefona, ali češće, gotovo svakodnevno, bar jedan slučaj je takve vrste da su naši zaposleni u obavezi da dođu do Centra za socijalni rad, da pogledaju da li se ta porodica nalazi u našoj evidenciji, da napišu izveštaj i pošalju ga policiji, bez obzira da li je ponoć ili tri sata ujutru. Zatim, kad se deca nađu nezbrinuta i vode se u prihvatilište Doma Spomenak ili žene koje se smeštaju u Sigurnu kuću, sve to mora biti u prisustvu socijalnog radnika, objašnjava naša sagovornica.

I pored toga što obavljaju takve poslove kad su na dežurstvu, u obavezi su i da u sedam ujutru dođu na redovan posao. 

To nam je veliki problem i razgovaramo s predstavnicima nadležnog Ministarstva, vođeno je više razgovora na tu temu jer ne postoji naknada za te vanredne izlaske na teren tokom dežurstva. Imamo obećanja da će to biti plaćeno. Za sada vodimo evidenciju i pišemo koliko su naši zaposleni bili u aktivnom dežurstvu, odnosno kada su sve izlazili na teren i imali intervencije, to dostavljamo Ministarstvu i nadamo se da će do kraja godine početi isplaćivanje, kaže Sanja Patalov.

Ona još dodaje da je važno unaprediti saradnju sa ostalim ustanovama i institucijama u našem gradu koje su od značaja. 

Posebno bih istakla dobru saradnju koju imamo sa policijom i trudiću se da i sa drugim institucijama imamo bar približno takvu saradnju, naročito sa zdravstvom i sudstvom, ističe Patalov.

Iako je Centar za socijalni rad zadužen za teritoriju Pančeva i svih devet naseljenih mesta, u obavezi je da ispunjava različite obaveze prema sva tri nivoa vlasti: republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj. Pokrajinski sekretarijat za rad i zapošljavanje kontroliše stručni rad ove Ustanove, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja odobrava radna mesta i isplaćuje novac za plate, dok u jednom delu za Centar za socijalni rad je zadužena i lokalna samouprava.

Mi u svom radu imamo i lokalne usluge koje finansira Grad Pančevo i plate za 13 radnika našeg Centra za socijalni rad finansira lokalna samouprava iz svog budžeta. Kao direktorki zadatak mi je da organizujem ispunjavanje obaveza koje imamo prema sva tri nivoa vlasti, jer smo u obavezi da ispunimo sve što nam nalože i iz Pokrajine i iz Ministarstva i iz Grada Pančeva. Imamo slobodu da unosimo neke novine u svom radu u onoj meri u kojoj to ne remeti zakonske okvire, tako da ću nastojati da u narednom periodu imamo mnogo više projektnih aktivnosti jer je važno ostvarivati saradnju i sa drugim institucijama u zemlji ali i u inostranstvu. Sigurna kuća je prošle godine realizovala lep projekat s Holanđanima, što je potvrdilo da je važno imati što više takvih prilika za saradnju i razmenu iskustava jer je to veoma dragoceno, naročito sa zemljama u kojima je životni standard daleko viši nego naš, zaključuje Patalov.

 

IMG 20170904 104933

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00