petak, 8. septembar 2017.  18:15h
Pročitano 3650 puta

Obučavanje osuđenika za pokretanje sopstvenog posla po izlasku iz zatvora

U Pančevu je održana konferencija povodom početka realizacije projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije “Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika (NECESINI)”.

Dajana Huber, Dejan Bakić, Katalin Olaru i Vuk Stanišić na prezentaciji projekta u Pančevu Dajana Huber, Dejan Bakić, Katalin Olaru i Vuk Stanišić na prezentaciji projekta u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Projekat finansira Evropska unija kroz program Interreg IPA, koordinira ga organizacija Centar za promociju doživotnog obrazovanja iz Temišvara u saradnji sa zatvorima u Pančevu i Temišvaru.

Na konferenciji u Pančevu moglo se čuti da zatvori u Rumuniji i Srbiji imaju dva veoma važna zadatka – da vrše nadzor nad osobama kojima su izrečene kazne i da podstiču socijalnu reintegraciju osuđenika. Reintegracija osuđenika je otežana u prekograničnoj oblasti, pogotovo na tržištu rada, zbog nedostatka radnih mesta, veoma niskih zarada i diskriminacije prilikom zapošljavanja.

Prekogranični projekat „Nova šansa za socijalnu inkluziju zatvorenika” podrazumeva nabavku opreme za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja za zatvore u Pančevu i Temišvaru i obuku zatvorenika da se bave sušenjem i pakovanjem ovih proizvoda, kao i sticanje preduzetničkih veština kako bi oni nakon izlaska na slobodu postali korisni članovi društva.

 

IMG 20170908 105832

 

Dejan Bakić, upravnik Okružnog zatvora u Pančevu kaže da će kroz ovaj projekat 40 osuđenika, po 20 iz Srbije i Rumunije, steći praktična znanja i veštine putem neformalnog programa obrazovanja u oblasti proizvodnje suvog voća, povrća i lekovitog bilja.

Na taj način se uvećavaju šanse osuđenika da postanu mali poljoprivredni proizvođači. Organizovanjem događaja koji promovišu jednake šanse za zapošljavanje bivših osuđenika, želimo da privučemo pažnju lokalne zajednice i poslovnog okruženja na značaj edukacije u smanjenju recidivizma kao i u povećanju bezbednosti u zajednici. Ovaj projekat podržava povećanje šansi za socijalnu inkluziju osuđenika iz zatvora u Pančevu i Temišvaru usvajanjem znanja i veština za proizvodnju i prodaju sušenog i lekovitog bilja, voća i povrća, objasnio je Bakić.

On je dodao da je dobro to što će Okružni zatvor opremu koju dobije kroz projekat i koja im ostaje, kasnije koristiti za obuku svih ostalih osuđenika. Oprema će biti instalirana u novoj zgradi pančevačkog zatvora koji će imati 500 mesta i čija izgradnja će biti gotova krajem godine.

Proizvodi će se koristiti u novom pančevačkom zavodu, i s obzirom na blizinu Beograda za potrebe ustanova koje nemaju ekonomije kao što su Okružni zatvor, Zavod u Padinskoj Skeli i Kazneno popravni zavod u Beogradu, kazao je Bakić.

 

dajana huber i dejan bakic

 

Dajana Huber iz Centra za promociju doživotnog obrazovanja iz Temišvara kaže da će jedinstveni program obuke osuđenika sastaviti tim od više od 20 stručnjaka za reintegraciju i obuku odraslih.

Oni će koristiti regionalne potencijale, tradicionalne proizvode i nove tehnologije. Tim će sastaviti propratni materijal sa primerima “dobre prakse” kako bi iskustvo sa obuke moglo da se koristi u obe zemlje. Kroz projekat biće otvorena dva moderna i održiva radna prostora, po jedan u Pančevu i Temišvaru, sa modernom opremom i alatima za sušenje i pakovanje lekovitog bilja, voća i povrća i u ovoj fazi, kroz projekat, biće obučeno po 20 osuđenika u obe zemlje. Želimo da povećamo šanse osuđenih lica da lakše nađu posao kao i da se poboljša socijalna inkluzija zatvorenika, i smanji kriminalni povrat koji je ozbiljan problem i u Srbiji i u Rumuniji, objasnila je Huber.

Projekat obuke zatvorenika u preduzetničkim veštinama prvi je te vrste s obe strane granice, a naša strana planira da ga proširi i na ostale kaznene ustanove u Srbiji. Ujedno, ovo je i prva prekogranična saradnja jednog našeg zatvora sa takvom institucijom iz zemlje članice Evropske unije.

Projekat je počeo 15. maja ove, a završiće se u avgustu 2018. godine. Proizvodi koji budu nastali u okviru projekta biće korišćeni za sopstvene potrebe zatvora u Srbiji, jer Okružni zatvor u Pančevu, kao i zatvor u Temišvaru, u narednih pet godina nemaju pravo da komercijalizuju proizvode dobijene sušenjem voća i povrća i lekovitog bilja.

Vrednost projekta je nešto viša od 210 hiljada evra.

 

IMG 20170908 105857

 

Zatvor u Pančevu i njihove aktivnosti u projektu predstavio je Vuk Stanišić, predstavnik pančevačkog Okružnog zatvora, a zatvor u Temišvaru i njihove aktivnosti u projektu predstavio je Katalin Olaru, predstavnik temišvarskog zatvora.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00