sreda, 6. septembar 2017.  19:36h
Pročitano 3067 puta

Novi srpsko-rumunski turistički proizvod u području reke Tamiš

U prostorijama Privredne komore u Pančevu predstavljen je projekat „Eko Tamiš-novi turistički proizvod“ koji je jedan od 32 projekta odobrenih za finansiranje u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Rumunija – Srbija i sufinansiran od strane država učesnica.

Delija Barbu, mr Borislav Vulić, Suzana Stojanović i Dragan Bosilj Delija Barbu, mr Borislav Vulić, Suzana Stojanović i Dragan Bosilj Pančevo.MOJKraj.rs

Pokret gorana i centar volontera Pančevo, Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora južnobanatskog upravnog okruga Pančevo i dve asocijacije iz Rumunije, Miltonija i Asocijacija za promociju turizma i razvoj u Timišu, započele su polovinom juna realizaciju ovog projekta čija je vrednost oko milion evra. 

Ovim projektom nastavlja se i višegodišnja prekogranična saradnja Srbije i Rumunije, a cilj je da se kroz promociju turizma razvijaju ekonomski potencijali priobalja duž celog toka ove reke u dužini od oko 350 kilometara.

Osnovne informacije o projektu prisutnima je izneo Dragan Bosilj, v.d. direktora RPK Južnobanatskog upravnog okruga napominjući da će jedan od rezultata biti ozbiljna studija sa obe strane granice koja će se objediniti posle u jednu zajedničku studiju na osnovu koje će se definisati osnovni turistički potencijali reke Tamiš i odrediti konkretne lokacije na kojima bi ti potencijali mogli da se iskoriste.

Planirano je da partnerske organizacije, tokom perioda od 18 meseci, naprave studiju o novom turističkom proizvodu, unaprede infrastrukturu za razvoj biciklizma, pešačenja, ribolova, posmatranja ptica, promovišu novi turistički proizvod na različitim događajima i skupovima, organizuju promo ture i turističku regatu, kao i obuke za različite zainteresovane strane – predstavnike lokalnih samouprava, turističke organizacije, vodiče, restorane, udruženja ribolovaca, organizatore turističkih manifestacija. Tema projekta naglašava ulogu koju eko turizam ima u podsticaju socio-ekonomskog razvoja Banata, odnosno obuhvaćenog područja, rekao je Dragan Bosilj, v.d. direktora Privredne komore Pančevo.

Studija o novom turističkom proizvodu, kao jedna od ključnih projektnih aktivnosti, biće svojevrstan odgovor na rastuće potrebe turista i posetilaca turističkih mesta da u ponudi turističkog sektora imaju na raspolaganju više različitih aktivnosti, od uživanja u prirodi, rekreacije i sporta, do klasičnih turističkih usluga.

 

0 borislav vulic

Na slici: mr Borislav Vulić, projekt menadžer predstavio je detalje projekta

 

O detaljima i ključnim aktivnostima projekta na konferenciji je govorio mr Borislav Vulić, projekt menadžer koji je naglasio da će posebna pažnja biti posvećena postavljanju i unapređenju turističke infrastrukture – info tabli, klupa, stolova, nadstrešnica, kanti, mostića i osmatračnica za ptice i obeležavanju biciklističkih i pešačkih staza.

Širom srpskog i rumunskog Banata, radiće se promocija novog turističkog proizvoda sa ciljem da se potencijalnim turistima i posetiocima ovog područja prenese poruka da je reč o atraktivnoj destinaciji i novim mogućnostima za duži boravak na reci Tamiš. Biće kupljeno 6.025 komada različitog mobilijara koji će biti postavljen na obalama Tamiša, biće nabavljen katamaran, kanui, čamci, bicikli, a sve u svrhu razvoja turizma na Tamišu. Staze će biti označene, rute za čamce i marina dobiće deo mobilijara. Mesta za pecanje će imati nadstrešnice, klupe, kante za otpatke. Biće napravljeni mostići za prelazak preko kanala gde je to potrebno. Imaćemo na teritoriji Pančeva i osmatračnice za ptice. Uradićemo GPS navigaciju i u elektronskom vodiču koji bude urađen biće uneta lokacija na kojoj je postavljen svaki deo nabavljenog mobilijara, dodao je Borislav Vulić.

 

IMG 20170906 120518

 

Delija Barbu, direktorka Asocijacije za promociju turizma i razvoj u Timišu kaže da su potencijali Tamiša malo iskorišćeni sa obe strane i da su rado prihvatili da se uključe u ovaj projekat koji će pomoći razvoju turizma u obe zemlje. 

Zahvaljujući ovom projektu bolje ćemo se povezati i unaprediti našu turističku ponudu. Udruženje Mitonija će se baviti izradom studija i edukacijom svih zainteresovanih strana, a Asocijacija za promovisanje turizma iz županije Tamiš baviće se nabavkom i instalacijom mobilijara koji će poboljšati turistički kapacitet duž celog toka reke Tamiš, kazala je Delija Barbu.

Posle realizacije projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije reka Tamiš bi trebalo da postane privlačna turistička destinacija. Bar je to plan sva četiri partnera u projektu. Rok za završetak posla je 18 meseci.

U vreme trajanja projekta biće organizovane obuke za više od 400 polaznika obuka iz različitih ciljnih grupa, srpskog i rumunskog Banata, kako bi se podigla svest i unapredilo znanje zainteresovanih strana u sektoru turizma i pružila kvalitetnija usluga.

Kada budu nabavljeni čamci, katamaran i kanui, biće organizovane i tamiške regate i nekoliko promotivnih vožnji duž celog toka Tamiša, kako bi šira javnost bila upoznata s novim turističkim proizvodom, a postojaće i elektronski vodič o mestima koja bi trebalo obići a koji će ažurirati ljudi i s rumunske i srpske strane i koji će u svakom trenutku moći da se preuzme s web prezentacije projekta ili web sajtova učesnika u ovom projektu. Sam projekat i turistički potencijali biće predstavljeni na četiri Sajma turizma, a biće urađen i promotivni film.

 

IMG 20170906 120534

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00