utorak, 5. septembar 2017.  12:20h
Pročitano 1588 puta

U Pančevu organizovan dvodnevni seminar za socijalne radnike o partnerskom nasilju

Centar za socijalni rad “Solidarnost” i Sigurna kuća organizovali su za svoje zaposlene dvodnevni seminar „Nasilje u porodici i institucionalna zaštita“.

Ova obuka je bazični seminar i važna je za zaposlene u Centru za socijalni rad kako bi građanima mogli da pruže kvalitetniju uslugu i da lakše prevaziđu profesionalni stres Ova obuka je bazični seminar i važna je za zaposlene u Centru za socijalni rad kako bi građanima mogli da pruže kvalitetniju uslugu i da lakše prevaziđu profesionalni stres Pančevo.MOJKraj.rs

Seminar je počeo juče, a nastavljen je danas u Gradskoj upravi Pančevo. Obuku izvodi stručni tim Autonomnog ženskog centra, čiji je edukativni program akreditovan od strane Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Seminar je finansirao pokrajinski Sekretarijat za socijalnu politiku demografiju i ravnopravnost polova, sa ciljem da se dodatno osposobe stručni radnici za rad sa žrtvama porodičnog nasilja. 

 

IMG 20170905 092052

 

Jasna Vujičić, rukovodilac „Sigurne kuće“ u Pančevu kaže da je ovaj seminar jedan od tri koji će biti realizovani u narednom periodu.

Ideja je da kolegama i koleginicama koji su novouključeni u proces rada pruže kvalitetniju uslugu, vrate poverenje u institucije, kako bismo se svi uvezali u sistem u koji smo uključeni i kako bismo kolegama pomogli da prevaziđu profesionalni stres. Što više znanja, imamo to smo sigurniji i imamo veće veštine da se snađemo, kaže Jasna Vujičić.

Sigurna kuća u Pančevu postoji skoro šest godina i ima regionalni karakter. Od kada je otvorena, imala je više od 500 korisnika, žena i dece koji su bili žrtve porodičnog nasilja.

Ova obuka je bazični seminar i važna je za zaposlene u Centru za socijalni rad kako bi građanima mogli da pruže kvalitetniju uslugu i da lakše prevaziđu profesionalni stres. 

 

IMG 20170905 092018

 

Marina Jaćimovski, diplomirani socijalni radnik od pre pet godina radi u Centru za socijalni rad u Pančevu u službi za decu i mlade i diplomirani je bračni i porodični savetnik i kaže da je ovakva vrsta bazičnog seminara, pogotovo kada govorimo o nasilju, neophodna za stručne radnike koji rade u Centrima za socijalni rad.

Kod nas se veoma često dešava da nam se obraćaju žrtve nasilja, negde ih i sami prepoznajemo u radu i tu je obuka važna: prepoznati žrtvu u osobi koja je došla sa nekim drugim zahtevom. Jesmo svi obrazovani, jesmo stručni radnici ali je nasilje vrlo specifična kategorija te je potrebno mnogo više obuke i znanja da biste prepoznali žrtvu što je i ključno u ovom bazičnom seminaru. Društvo je postalo složenije, o nasilju se sve više priča, izmenio se Zakon, nasilje je osetljiva tema i čovek da bi radio sa žrtvama nasilja mora da bude veoma potkovan znanjem zbog čega je neprestano usavršavanje neophodno, smatra Marina Jaćimovski.

Jeca Nedeljkov, edukatorka i psihološkinja iz Autonomnog ženskog centra kaže da ovaj seminar treba da obrazuje profesionalce koji moraju da se podsete na osnovna saznanja o nasilju u porodici i partnerskim odnosima. Učesnice su juče imale priliku da se podsete šta sve predstavlja nasilje u porodici, koliko je opasno, koji su rizici, a danas će akcenat biti na postupcima koje bi trebalo preduzimaju institucije kako bi se primenili zakoni i zaustavilo nasilje.

“Ovaj osnovni, bazični seminar, obrađuje osnovne pojmove o nasilju: šta je nasilje, kako je definisano u Zakonu, u aktima koje je ova zemlja usvojila, u deklaracijama i konvencijama. Važno je da stručni radnici razumeju kako se nasilje odvija, ono što našem golom oku nije vidljivo a što profesionalci moraju da znaju. Laicima i mnogim profesionalcima je nasilje vidljivo tek kad dođe do eskalacije nasilja, do nasilnog incidenta ili kad žrtva prijavi. Svrha ovog seminara je da se profesionalci upoznaju koje ih stručne i lične zablude vode u otklanjanju i procesuiranju nasilja u porodici. Tako da rad na ličnim zabludama i predrasudama je kontinuiran rad jer svi živimo u ovom društvu koje je prilično tolerantno na nasilje i čiji koren između ostalog leži u patrijarhalnom društvu koje je i dalje veoma prisutno kod nas, kaže Jeca Nedeljkov iz Autonomnog ženskog centra.

Naša sagovornica ističe da je važno da se razume da nasilje nije jedan incident, nego je to obrazac ponašanja koji dugo traje.

Žrtve na žalost prijavljuju nasilje posle mnogo godina trpljenja. Uticaj kampanja, medija, toga što se više priča o načinima kako se žrtvi može pomoći počinje da se skraćuje taj period trpljenja žrtve pre nego što prijavi ili napusti nasilnika. Juče smo govorili najviše o predrasudama. Profesionalac sa svojim znanjima i ličnim i profesionalnim uverenjima je taj koji procenjuje. Zato je upliv ličnih predrasuda jako veliki, zbog čega smo radili na predrasudama i zajednički zaključili da je njihov koren uglavnom u našem patrijarhalnom vaspitanju, u tome da se ženama daje drugačija uloga nego muškarcima, da je uloga majke velika u odgajanju dece a muškarca minimalna, osim kada dođe do nasilja u porodici, pa onda odjednom muškarac insistira na svojim roditeljskim pravima, kaže Nedeljkovićeva.

Razgovaralo se o tome zašto žene ostaju da žive u nasilju, koji su to sve razlozi zašto se kad odu ponovo vraćaju u nasilje. Profesionalcima je jako teško kada urade sve što treba i žrtva se na kraju opet vrati nasilniku. To je sastavni deo fenomena u celom svetu, žrtve se u svetu od 7 do 11 puta vraćaju u nasilje iz kojeg su otišle, ako u međuvremenu ne budu ubijene.

 

IMG 20170905 092009

 

Drugog dana seminara radiće se na principima rada institucija, na procenjivanju rizika i stepena ugroženosti i koji su to konkretni koraci koje profesionalci u institucijama treba da preduzmu kada posumnjaju da se radi o nasilju i kada ga otkriju, identifikuju kako dalje da postupaju i planiraju svoje akcije, jer je nasilje i za sve profesionalce jako stresno.

Svi koji budu uspešno završili ovaj dvodnevni seminar dobiće sertifikate.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00