petak, 25. avgust 2017.  11:51h
Pročitano 3218 puta

Polen ambrozije sve prisutniji u Pančevu

Najnovija ispitivanja vazduha u gradu Pančevu koja vrši Zavod za javno zdravlje Pančevo pokazuju da je koncentracija polena ambrozije i ove nedelje višestruko veća od kritične tačke za sve koji su alergični na ovaj korov i već je prekoračila prošlogodišnje maksimalne vrednosti. 

Ambrozija najčešće cveta u avgustu i septembru Ambrozija najčešće cveta u avgustu i septembru www.pixabay.com

Dr Dubravka Nikolovski, spec.higijene i šefica Odseka za promociju zdravlja i zdravstveno vaspitanje Zavoda za javno zdravlje kaže da se u narednim nedeljama očekuje dalji porast, a da će nove podatke o količini polena u vazduhu imati u utorak.

Osetljivim osobama se savetuje oprez, da ne borave napolju u periodu kada je koncentracija polena visoka, a to je od 5 ujutru do 10 sati pre podne, da koriste terapiju i da izbegavaju boravak napolju po vetrovitom vremenu. Ambrozija se veoma lako prenosi, čak i na velike udaljenosti, do 300 kilometara. Svim fizičkim i pravnim licima preporučujemo da preduzmu sve raspoložive mere za zaštitu životne sredine od invazije ovog korova, kaže ona.

Grad Pančevo i ove godine sistemski nastoji da radi na suzbijanju ove alergene korovske biljke.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da je iz budžeta grada Pančeva za ovu godinu obezbeđeno 3,2 miliona dinara za suzbijanje ambrozije. 

U budžetskom fondu za zaštitu životne sredine sva javno komunalna preduzeća u naseljenim mestima i Mesna zajednica Ivanovo dobili su po 200 hiljada dinara za gorivo i mehanizaciju kako bismo im pomogli u suzbijanju ambrozije. Za JKP Zelenilo u Pančevu izdvojeno je 1,4 miliona dinara za monitoring i za suzbijanje ove korovske biljke na javnim površinama, kaže Banjai.

Direktor Bjelica kaže da „Zelenilo“ izazi na teren radi košenja ambrozije i po pozivu građana i poziva sve koji uoče tu korovsku biljku da se jave na brojeve telefona: 347-147 i 342-145.

Danilo Bjelica, direktor JKP Zelenilo kaže da ovo preduzeće od jula, a posebno od avgusta kosi sve javne površine na kojima se uoči ambrozija.

Košenje ambrozije se redovno sprovodi na svim zelenim javnim površinama gde smo je mapirali. Ono što je značajniji problem je što ambrozije ima na privatnim parcelama gde mi nemamo nadležnost, ali i svuda van grada, u njivama zbog čega polena i dalje ima u visokim koncentracijama, kaže Bjelica.

Prethodnih dana radnici „Zelenila“ kosili su ambroziju u ulicama Dositeja Obradovića i Radivoja Koraća, kao i kod naselja Stari Tamiš, Istorijskog arhiva i na obodima naseljenih mesta sa teritorije grada.

Katarina Banjai apeluje na građane da ukoliko primate količine ambrozije na privatnim ili zapuštenim parcelama, obavezno kontaktiraju komunalnu inspekciju, jer onda oni mogu da nalože vlasnicima ili trećim licima da ovu korovsku biljku pokose.

 

ambrozija 768x1024

 

Ambrozija je agresivna korovska biljka, vrlo brzo se širi i teško uništava. Najefikasniji način suzbijanja ambrozije je vađenje iz korena, a ukoliko to nije moguće  onda redovno košenje. Hemijski tretmani nisu najbolji izbor jer pesticidi zagađuju i zemljište koje je deo lanca ishrane.

Prema monitoringu Zavoda za javno zdravlje Pančevo dužina polinacije ambrozije kreće se do 100 dana u toku godine. Ove godine polen se pojavio u uzorcima već u junu, a najveća koncentracija se očekuje krajem avgusta i početkom septembra.

Ambrozija je preneta iz Amerike u Evropu pre oko 200 godina, a na našem podnevlju prisutna je od polovine prošlog veka i prilagodila se našem tlu. Njen polen jedan je od najagresivnijih alergena u vazduhu.

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00