četvrtak, 23. jul 2015.  19:08h
Pročitano 1446 puta

Pančevačka udruženja građana aktivna na polju rodne ravnopravnosti (FOTO GALERIJA)

Predstavnice pančevačkih udruženja građana danas su prisustvovale konsultativnom sastanku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije u Beogradu povodom definisanja polaznih osnova i prioritetnih oblasti za izradu druge Nacionalne Strategije u oblasti rodne ravnopravnosti. 

Predstavnice pančevačkih udruženja građana Predstavnice pančevačkih udruženja građana PančevoMOJKraj.rs

Među organizacijama civilnog društva koje su uključene u izradu Nacionalne strategije u oblasti rodne ravnopravnosti su i “Ženska mirovna grupa”, “Drugi novi centar” i “Udruženje učitelja” iz Pančeva.

Predstavnice ovih udruženja - Marija Subašić, Violeta Jovanov Peštanac, Gordana Josimov i Milica Todorović bile su uključene u radne grupe za zdravlje, ekonomiju, obrazovanje, učešće u javnom životu i višestruko diskriminisane žene. U radnim grupama svojim iskustvom i znanjem davale su konstruktivne predloge od kojih su se mnogi našli i u zaključcima današnjeg sastanka Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije sa organizacijama civilnog sektora iz cele Srbije. 

Vladimir Božović, savetnik predsednika Vlade i predsednik Radne grupe za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti prisutne na sastanku je obavestio da je danas počela Javna rasprava o nacrtu Zakona o rodnoj ravnopravnosti koja će trajati mesec dana. 

Očekuje se da Zakon bude usvojen na jesen. Posle usvajanja tog zakona Koordinaciono telo će početi izradu strategije o rodnoj ravnopravnosti, a u nju će biti uvršteni i zaključci današnjeg sastanka, rekao je Božović.

Na sastanku su iznete neke ocene vezane za postojeću Nacionalnu strategiju o poboljšanju položaja žena i unapređenju rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji od 2010 – 2015. godine, predstavljeni su aktuelni podaci koji ilustruju situaciju u Srbiji na polju biznisa i uloge žena u toj sferi kao i kakav je položaj žena na selu, a predstavljene su i preporuke međunarodnih organizacija koje bi trebalo imati u vidu prilikom donošenja strateškog dokumenta za narednih pet godina.

Današnji sastanak u Beogradu sa organizacijama civilnog društva, organizovalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i UN Women.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00