ponedeljak, 21. avgust 2017.  09:09h
Pročitano 1352 puta

Grad pripremio novu Odluku o određivanju akustičnih zona i zaštiti od buke

Na sednici Gradskog veća održanoj 17. avgusta usvojen je Nacrt Odluke o određivanju akustičnih zona i zaštiti od buke na teritoriji Grada Pančeva.

Na sednici Gradskog veća 17. avgusta usvojen je Nacrt Odluke o određivanju akustičnih zona i zaštiti od buke na teritoriji Grada Pančeva Na sednici Gradskog veća 17. avgusta usvojen je Nacrt Odluke o određivanju akustičnih zona i zaštiti od buke na teritoriji Grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Ovom odlukom se uređuju akustične zone na teritoriji Pančeva i propisuju mere zaštite od buke koja potiče od izvora buke u životnoj sredini i druge mere u skladu sa zakonima. Ova odluka se ne odnosi na buku koja je izazvana remećenjem javnog reda i mira i koja je u nadležnosti organa unutrašnjih poslova.

Kako je u obrazloženju naveo Milan Glumac iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, reč je o dokumentu koji je u Pančevu usvojen 2015. godine ali je sada urađen novi koji je usklađen i sa novim Zakonom o prekršajima.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine je sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove i komunalnom policijom razmotrio probleme koji se javljaju u praksi, u pogledu mera i zabrane ograničenja u akustičnim zonama, pa je sačinjen nov Nacrt odluke o određivanju akustičnih zona i zaštiti od buke na teritoriji grada Pančeva. Prema ovoj Odluci ostaće iste akustične zone koje su postojale i dosadašnjim aktima, ali je novo to što je propisana visina novčane kazne u fiksnom iznosu za prekršioce. Usklađivanje sa Zakonom o prekršajima omogućiće i inspekciji da efikasnije deluje, kazao je Milan Glumac.

U skladu sa Generalnim urbanističkim planom Pančeva područje Grada podeljeno je na 11 celina čiji su obuhvati razvrstani u šest akustičnih zona.

Ovom odlukom predviđeni su i iznosi kojima inspektori za zaštitu životne sredine mogu da kazne prekršioce, pa tako pravno lice može biti kažnjeno novčanom kaznom u visini od 100.000 dinara, preduzetnik kaznom od 60.000 dinara, a fizičko lice kaznom od 10.000 dinara.

Nakon članova Gradskog veća, Odluku bi trebalo da usvoje i odbornici na sednici Skupštine grada Pančeva kako bi ona mogla da bude objavljena u Službenom glasniku i kako bi počela njena primena.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00