sreda, 22. jul 2015.  14:42h
Pročitano 1087 puta

Lepota Sankt-Peterburga zadivila pančevačke đake

Grupa pančevačkih đaka boravila je od 13. do 17. jula u Sankt-Peterburgu, kao gosti kompanije «RŽD Internešnl», koja u našoj zemlji radi na izgradnji i rekonstrukciji železničke infrastrukture Srbije. 

Đaci pančevačkih škola u poseti Sankt-Peterburgu Đaci pančevačkih škola u poseti Sankt-Peterburgu pancevo.rs

U aprilu ove godine u 17 škola u Pančevu, kompanija “RŽD Internešnl”, u saradnji sa Gradom Pančevom, organizovala je takmičenje iz poznavanja istorije i kulture Rusije, na kome je učestvovalo oko 300 učenika. 

Nagrada najboljima bilo je ovo putovanje u prelepi ruski grad koji nazivaju i “Severna Venecija”. 

Na poziv predsednika Ruskih železnica Vladimira Jakunjina, u Sankt-Peterburg otputovalo je 19 pobednika na takmičenju sa direktorkom OŠ “Vasa Živković” iz Pančeva,  Aleksandrom Mrdak i Miodragom Radojkovićem, članom Gradskog veća zaduženim za obrazovanje.  

Tokom pet dana deca su posetila hram Spasa-na-Krovi, Isakijevsku sabornu crkvu, Ermitaž, Petergof, Muzej železničkog saobraćaja na Varšavskoj železničkoj stanici, a pogledala su i balet “Krcko Oraščić“ u Marijinskom pozorištu.  

Panorame grada ostavile su na pančevačke učenike nezaboravan utisak, a Boljšoj dvorac i Nižnjij park s fontanama u Petergofu zadivili su ih svojom veličanstvenošću.  

Nagrađeni đaci 14. jula su imali sastanak sa predsednikom Ruskih železnica Vladimirom Jakunjino, a zatim su posetili Dečiju železnicu, obišli zgradu železničke stanice Male Oktobarske železnice, vozili se vozom „Skazka“ u gradu Puškin. 

Nosim sjajne utiske sa ovog putovanja, grad je veoma lep. Očekivao sam da vidim prelep grad, ali nisam ni zamišljao da je toliko lep!, rekao je Petar Petrovski, učenik OŠ „Goce Delčev“  iz Jabuke.

 

Sve je prosto predivno! Za mene je čast da budem ovde! Hvala svima koji su organizovali ovo putovanje za nas!, kaže učenica Isidora Majkić, iz OŠ „Sveti Sava“ iz Pančeva.

Kompanija „RŽD Internešnl“ realizuje i humanitarni program u okviru projekta izgradnje i modernizacije železničke infrastrukture Srbije. Važan deo predstavlja pružanje podrške obrazovnim ustanovama zemlje, u okviru kojeg je finansirana obnova pančevačke OŠ “Vasa Živković, koja je zbratimljena sa “Fizičko-matematičkim licejem” iz Sankt-Peterburga. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00