sreda, 16. avgust 2017.  23:05h
Pročitano 402 puta

Održan Prvi eko bazar u Pančevu (FOTO)

Prvi Eko bazar u našem gradu pod sloganom „Nova energija“ organizovala je danas Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting uz podršku Trag fondacije i Grada Pančeva.

Eko bazar je održan u dvorištu Streljačke družine Pančevo 1813 u našem gradu Eko bazar je održan u dvorištu Streljačke družine Pančevo 1813 u našem gradu Pančevo.MOJKraj.rs

Bazar je održan u novoj zelenoj oazi našeg grada, dvorištu Streljačke družine 1813, koje od danas i zvanično nosi naziv “Eko dvorište”, a ugostio je talentovane mlade ljude, organizacije civilnog društva, „zelene“ stručnjake, dizajnere, arhitekte i pančevačke muzičare.

Eko bazar 2017 imao je prodajno – edukativni karakter i bio posvećen zaštiti životne sredine. 

 

IMG 20170816 174423

 

Centralne teme bazara bile su reciklaža i „zelena ekonomija“ koje predstavljaju razvojnu šansu Pančeva i Srbije. Navedene teme obrađene su kroz pet tematskih celina: Zona Zelenih Biznisa, Zelena Edu Zona, Eko Paviljon za Decu, Green Movie Zona, Muzička Zona.

U okviru Zelene Edu Zona organizovana je radionica o gradskim zajedničkim baštama.

 

0 bastaliste i katarina

 

Družeći se sa sjajnom Katarinom Milenković iz „Ama - Centra za negu čoveka i prirode i pokretačici prvog Baštališta u našoj zemlji, okupljeni Pančevci imali su priliku da saznaju šta je sve potrebno da bi se pokrenule javne baštenske zajednice u našem gradu.

U okviru Eko Paviljona za Decu održana je radionica o kompostiranju, kao i presađivanju biljaka. Okupljenoj deci u Eko dvorištu Rade Mašić i Vesna Seferagić iz Udruženja Prepoznaj u sebi pokazali su kako se presađuju biljke. 

Najmlađi učesnici ove radionice potrudili su se da što bolje urede bašticu u Eko dvorištu.

 

0 prepoznaj u sebi radionica kompostiranje

 

Urednica našeg portala, novinarka Violeta Jovanov Peštanac, vodila je panel "Pančevo: pametni grad" na kojem su učestvovali poznavaoci zelene ekonomije.

Žaklina Živković iz Grupe za analizu i kreiranje javnih politika trenutno se bavi istraživanjem o zelenoj ekonomiji u Srbiji i publici je predstavila prve rezultate i zaključke do kojih je došla.

Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije govorila je o modelu „zelenih“ javnih nabavki, zašto su one važno i na koji način upravo zelene javne nabavke podstiču razvoj lokalne privrede.

Iva Marković iz Zelene omladina Srbije govorila je o zelenim radnim mestima i potencijalima za zapošljavanje mladih u okviru nje, ali i ograničavajućim faktorima.

Liljana Konevski iz Pokreta gorana i centra volontera Pančevo govorila je o projektu IPA “Eko Tamiš: novi turistički proizvod” o stvaranju ekološko-turističkog proizvoda Pančeva, ali i pošumljavanju, izradi solarnih panela, i svemu što ova organizacija dugi niz godina radi u oblasti unapređenja kvaliteta života u našem gradu, u oblasti ekologije.

Gordana Vlajić, urednica i novinarka dečjeg časopisa Ekopedija koji je jedini dečji ekološki časopis u Srbiji predstavila je časopis, ali i druga izdanja kojima se utiče na obrazovanje mladih Pančevki i Pančevaca u oblasti ekologije, ali i predstavila najvrednija zelena dostignuća u Pančevu.

 

0 panel pancevo pametni grad

 

Dragan Srećković iz Trag fondacije predstavio je programe podrške neformalnim grupama i organizacijama civilnog društva, a najviše je govorio o programima koji se odnose na zelenu ekonomiju i ekologiju.

Druženje u okviru Eko bazara u Eko dvorištu završeno je uz muziku koju je puštao DJ Rescobar.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 118.85 119.57 USD 99.57 100.17 CHF 102.61 103.23 SEK 12.47 12.54