utorak, 15. avgust 2017.  20:05h
Pročitano 2444 puta

Najviše radnih mesta biće ugašeno u ATP-u i Gradskoj upravi

Gradsko veće usvojilo nacrt Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru u Pančevu Gradsko veće usvojilo nacrt Odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Prema tom dokumentu, u javnoj upravi u 65 ustanova, institucija, mesnih zajednica, škola, javnih i javno komunalnih preduzeća koja funkcionišu na teritoriji Grada Pančeva dozvoljeno je da na neodređeno vreme bude zaposleno ukupno 2.280 radnika. U odnosu na prethodnu Odluku iz 2015. godine, to je 240 radnih mesta manje, onako kako je utvrđeno Odlukom Vlade Republike Srbije.

Bojan Petrov, pomoćnik sekretara u Službi za upravljanje ljudskim resursima i zajedničke poslove u Gradskoj upravi Pančevo objasnio je da se Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru utvrđuje način određivanja maksimalnog broja zaposlenih, kao i obim i rokovi smanjenja broja zaposlenih do dostizanja utvrđenog maksimalnog broja zaposlenih.

 

IMG 20170815 153524

 

Članom 6. tog Zakona predviđeno je da na osnovu akta Vlade Srbije kojim se za svaku kalendarsku godinu utvrđuje maksimalni broj zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, javnih službi, autonomne pokrajine i lokalne samouprave, nadležni organ Skupštine lokalne samouprave svojim aktom utvrđuje maksimalan broj zaposlenih za svaki organizacioni oblik u sistemu lokalne samouprave. S obzirom da je Odlukom Vlade za Pančevo određen maksimalni broj od 2.280 radnih mesta, predlažem Gradskom veću da nacrt Odluke usvoji i prosledi Skupštini grada Pančeva na usvajanje, kazao je Petrov.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva objasnio je da je Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru u 2015. godini Pančevu bilo dozvoljeno da ima 2.520 zaposlenih, a da je sada taj broj 2.280 odnosno 240 manje.

On kaže da bi proporcionalno po preduzeću i ustanovi to bilo blizu 10% manje radnih mesta, ali s obzirom da postoji dosta ustanova, poput Dečje radosti, gde ionako nema dovoljno izvršilaca, da takav sistem nije mogao da se primeni.

Da niko ne bi posebno bio pogođen ovom Odlukom, mislim pre svega na funkcionisanje sistema jedinice lokalne samouprave, moralo je negde da taj procenat bude veći, a negde manji. Primera radi, PU Dečja radost ima određeni broj upisanih grupa i od ranije zakonom preuzete obaveze koje nije lako pomiriti s ovom Odlukom o racionalizaciji zaposlenih, tako da je teret iskazivanja viškova malo više pao na javno-komunalna preduzeća za koja smo smatrali da imaju nešto veći broj nego što je potrebno. Najveći teret iskazivanja tehnoloških viškova ovaj put podnela su javno komunalna preduzeća, a najviše Gradska uprava Pančevo i JKP Autotransport ATP Pančevo. U JKP ATP biće iskazan višak od oko 20%, a u Gradskoj upravi oko 15%, objasnio je Pavlov.

Zakonski rok za donošenje ove odluke je 22. avgust, za kada je i zakazana naredna sednica Skupštine Grada Pančeva, na kojoj će se o ovoj temi izjašnjavati i odbornici. 

Nakon toga na direktorima svih ustanova i javnih preduzeća je da izrade novu sistematizaciju radnih mesta koja će podrazumevati manjih broj izvršilaca.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00