utorak, 21. jul 2015.  18:06h
Pročitano 2445 puta

Prijem za fizičara Željka Arsića i matematičara Ognjena Tošića (FOTO GALERIJA)

Željku Arsiću i Ognjenu Tošiću, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, povodom izuzetnih uspeha na najprestižnijim svetskim takmičenjima iz oblasti fizike i matematike organizovao je u ponedeljak, 20. jula, prijem u Gradskoj upravi.

Prijem mladih fizičara i matematičara u Gradskoj upravi Pančevo Prijem mladih fizičara i matematičara u Gradskoj upravi Pančevo V.J.P.

 Željko Arsić je ispričao novinarima na prijemu da se nije posebno spremao za ovo takmičenje i da na ovaj uspeh gleda kao na još jedno iskustvo. Kako kaže, jednostavno, želeo je samo da se takmiči, da da sve od sebe i uradi koliko može.  

Nisam previše uzbuđen zbog ostvarenog rezultata. Na ovo gledam samo kao na još jedno iskustvo. Kad smo krenuli na put nije bilo pritisaka da moram da osvojim medalju. Teorijski zadaci nisu bili zanimljivi, bili su dugi, nismo bili dovoljno skoncentrisani pa smo zato i grešili. Ipak, eksperimentalni zadatak je bio prilično zanimljiv, kazao je Arsić.

Profesorka fizike u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” Jelena Marković, koja je bila u delegaciji reprezentacije Srbije u Indiji, istakla je da se Željko Arsić uglavnom sam pripremao za ovo takmičenje. 

Tokom prve dve godine njegovog školovanja u Elektrotehničkoj školi zajedno smo radili, a kasnije se on sam pripremao. Bio je željan znanja i ja sam mu davala literaturu. On je vredan i njegov uspeh je opravdan, ispričala je Željkova mentorka, Jelena Marković.

Ovaj uspeh je još značajniji i veći jer je Željko Arsić fiziku kao obavezan predmet imao samo u prvom i drugom razredu srednje škole, a u trećem i četvrtom nije.  

Podsećamo, učenik generacije u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Pančevo - maturant Željko Arsić iz Pločice, sada već student Fizičkog fakulteta u Beogradu, osvojio je na Svetskoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 5. do 12. jula, u indijskom gradu Mumbaju, bronzanu medalju. 

Ognjen Tošić iz Pančeva, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je bronzanu medalju na najprestižnijem međunarodnom takmičenju, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 4. do 16. jula na Tajlandu. 

Ognjen je rekao da je za bronzu bilo dovoljno uraditi dva izuzetno teška zadatka.

Teško je, u suštini, „provaliti” kako doći do rešenja. Oni traže nešto da se dokaže i potrebno je da se shvatiti kako. Potrebno je pokušavati i ispitivati dosta načina, razmišljati, „lomiti glavu”, objasnio nam je Tošić.

 Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov nije krio zadovoljstvo zbog ovako značajnih rezultata đaka pančevačkih škola i naglasio je da su ova deca naša budućnost. 

Na ovakav način je potrebno da menjamo sve ono što bi trebalo promeniti da bismo živeli bolje. Pamet, rad, kontinuitet u tom radu, moraju da budu osobine svih mladih ljudi koji će za nekoliko godina menjati ovo društvo, rekao je Pavlov.

Gradonačelnik je obećao da će Grad ubuduće pokušati da pomogne finansijski ovakvim talentima kako bi im olakšao odlaske na prestižna međunarodna takmičenja.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Komentari  

+3 #1 Salt n Pepa 22-07-2015 18:58
Divne vesti , baš se radujem što počinje da se ceni i rad i trud i znanje, jer su ovakvi talenti pored sportista naši najbolji ambasadori.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00