petak, 11. avgust 2017.  08:56h
Pročitano 3271 puta

Zemljotresi u Vojvodini su retkost

Nakon zemljotresa magnitude 3,6 stepeni po Rihteru koji je preksinoć pogodio okolinu Pančeva, građani zovu Republički seizmološki zavod jer ih zanima da li Srbiji preti veći potres i da li se to može predvideti.

Zemljotres se ne može sprečiti i ne može se predvideti tačno vreme kada će se dogoditi Zemljotres se ne može sprečiti i ne može se predvideti tačno vreme kada će se dogoditi www.pixabay.com

Kako objašnjavaju stručnjaci, naučnici mogu da prepostave gde će do zemljotresa doći, ali još ne postoji način da se proceni kada će se desiti i koliko će snažan biti.

Na sajtu Seizmološkog zavoda navodi se da zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Vojvodina je region u kome nije izražena velika seizmička opasnost u prošlosti. Poslednji zemljotres na ovim prostorima, oko 20 kilometara od ovog, bio je 1988. godine, magnituda je bila 4,2 jedinice, a ni tada nije bilo materijalne štete.

Istorijski podaci i aktuelna seizmička aktivnost govori da u regionu Vojvodine, osim u regionu prema Rumuniji, ne treba očekivati snažne zemljotrese. Ali, to ne znači da zemljotresa neće biti u drugim delovima Srbije. Ako je već bio u Kraljevu, Lazarevcu, Svilajncu, na Kopaoniku, Rudniku, ne znači da se oni neće ponoviti i takva seizmička opasnost je sve vreme prisutna, dodaju stručnjaci.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda, kaže za "Blic" da nije neobično da se zemljotresi dogode na području na kojem je neko vreme bila takozvana "seizmička tišina", ali ističe da nema razloga za brigu.

 

zemljotresi

 

Samo prevencija štiti od zemljotresa

Kada je reč o vezi potresa u Pančevu sa onima koji su pogodili Rijeku pre tri dana, Dragičević navodi da je u pitanju samo vremensko podudaranje.

Ljudi se uglavnom nama obraćaju iz straha kada vide slike zemljotresa u Kini, Turskoj... međutim u isto vreme može da se dešava i stotinak zemljotresa na planeti. Građane onda interesuje predviđanje, ali ističem da se od zemljotresa može zaštititi samo prevencijom, odnosno prostornim planiranjem i zaštitom od zemljotresa objekta prilikom gradnje, dodaje Dragičević.

On dodaje da se zemljotres ne može sprečiti i ne može se predvideti tačno vreme kada će se dogoditi.

Digitalna karta rizika

Dragičević je ranije izjavio medijima da Republički seizmološki zavod ima urađenu digitalnu kartu hazarda uz pomoć koje svako ko želi može da pozicionira svoj objekat na "Gugl karti" i iščita vrednosti očekivane u budućnosti.

Karta je napravljena na osnovu izučavanja seizmičnosti iz prošlosti, savremene seizmičnosti i na osnovu seizmotektonskih i geoloških izučavanja.

To je podloga posle koje prostorni planeri odlučuju na kojim prostorima i pod kojim uslovima se mogu graditi objekti koji će biti otporni na potrese.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00