sreda, 2. avgust 2017.  07:07h
Pročitano 3386 puta

U Dolovu se i dalje neguje stari običaj: okupljanje na Vodici uoči Svetog Ilije

Dolovci su i ove godine ispoštovali svoj stari običaj okupljanja kod izvora Vodice i istoimene crkve posvećene Svetom Iliji, juče, uoči ovog velikog praznika.

Dolovo ima crkvicu posvećenu Svetom Iliji podignutu kod dolovačkog izvora - Vodice Dolovo ima crkvicu posvećenu Svetom Iliji podignutu kod dolovačkog izvora - Vodice N.R.

Izvora Vodica ima širom Vojvodine. Smatra se da su njihove vode lekovite, a posvećene su nekom od svetaca. Takođe se smatra da je u danima kad se ti sveci praznuju voda još lekovitija pa se tada ljudi okupljaju oko njih. Vremenom su na ovim izvorima sazidane i crkvice u kojima se služe službe upravo na dan sveca kojem su posvećene ili uoči tog dana.

Tako i Dolovo ima svoju crkvicu posvećenu Svetom Iliji, podignutu kod dolovačkog izvora - Vodice.  Takođe imaju i stari običaj da se veče pred Svetog Iliju na tom mestu okupi više stotina meštana, ali i gostiju iz susednih mesta. I ove godine upriličena je molitva uz prisustvo više sveštenika.

Ovogodišnji sveti čin uveličao je nedavno formiran dolovački hor „Sveti Aleksandar Nevski“ koji je pratio liturgiju, a zatim su otpevali i još nekoliko pesama.

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00