ponedeljak, 31. jul 2017.  08:17h
Pročitano 1781 puta

Manifestacija “U smiraj dana”

U vikend naselju Leanka, na oko 7 km od Dolova, održana je manifestacija “U smiraj dana” koja se svake godine realizuje poslednje nedelje u julu.

U vikend naselju Leanka, na oko 7 km od Dolova, održana je manifestacija “U smiraj dana” koja se svake godine realizuje poslednje nedelje u julu U vikend naselju Leanka, na oko 7 km od Dolova, održana je manifestacija “U smiraj dana” koja se svake godine realizuje poslednje nedelje u julu N.R.

Ove godine, osim jučerašnje šetnje po Deliblatskoj peščari, održano je i nekoliko aktivnosti koje su bile sastavni deo manifestacije, od 22. do 30. jula.

Sve je počelo kampom planinarsko-ekološkog kluba „Soko“, koji je i glavni organizator celokupne manifestacije. U kampu su učestvovali najmlađi članovi kluba “Sokolići” koji su uz nadzor starijih učili osnove snalaženja u prirodi. Njihovo druženje počelo je 22. jula, a dan kasnije u društvo im je došlo i nekoliko vršnjaka iz Dolova.

Centralni deo manifestacije organizovan je juče. Mesto okupljanja bilo je domaćinstvo Vojnov u naselju Leanka na obroncima Deliblatske peščare. Zaljubljenike u prirodu koji su se tog popodneva  uputili put Deliblatske peščare na ulazu u rezervat i svoje domaćinstvo dočekali su članovi porodice Vojnov.

U dvorištu domaćinstva Vojnov, idejni tvorac manifestacije Bojan Vojnov priredio je gostima druženje uz priču, pesmu i igru. KUD “Banatski vez” iz Dolova odigralo je nekoliko koreografija.

Nakon reči dobrodošlice krenulo se u šetnju krivudavim prašnjavim putevima Peščare, po zatravljenim peščanim dinama. 

U toku šetnje učesnici manifestacije mogli su da vide mesta na kojima su u Deliblatskoj peščari snimani domaći i strani filmovi. Iza jedne dine šetače je sačekala svojom pesmom pevačka grupa KUD „ Banatski vez“. Ljubitelji prirode zatim su krenuli putem kojim je Slavko Štimac u filmu „Varljivo leto 68“ trčao za Čehinjama, ka raskrsnici gde su „poručili Krstići da im se pokvario autobus i da će dalje morati peške“ u čuvenom filmu „Ko to tamo peva“. 

Organizatori manifestacije organizovali su šetnju stazom dugom 7 kilometara.

Po završetku, u domaćinstvu Vojnov čekali su ih tamburaši, dolovačke štrudle, vino, med i drugi domaći specijaliteti.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00