nedelja, 30. jul 2017.  10:47h
Pročitano 1267 puta

Održani "Vojlovački žetelački dani"

U naselju Vojlovica u Pančevu juče su završeni tradicionalni “Žetelački dani” – manifestacija koja čuva stare običaje vezane za kosidbu žita.

U Vojlovici su održani tradicionalni "Žetelački dani" U Vojlovici su održani tradicionalni "Žetelački dani" N.G.

Slovačko kulturno-prosvetno društvo "Đetvan" i mađarsko kulturno umetničko društvo "Tamaši Aron" iz Vojlovice i ove godine bili su domaćini "Žetelečkih dana" kojima se neguje stari običaj proslave kraja žetve pšenice u tom mestu. Centralni deo svečanosti je simbolično ručno košenje pšenice i vezivanje snopova kako je to nekad rađeno.

Jučerašnji dan počeo je tradicionalnim izlaskom na njivu gde su kosci obučeni u narodne nošnje prikazali kako se nekada kosilo žito.

Kosci su prikazali kako se nekada kosilo žito, a po običajima za njima idu žene i vezuju žito u snopove.

 

0 zetelacki dorucak

 

Nakon toga postavljen je tradicionalni žetelački doručak na njivi na kojem su posluživani slanina, povrće, domaći hleb i sve što se nekada jelo kada se pšenica ručno kosila.

Usledila je povorka kroz Vojlovicu, u čijem se centru sve šarenelo od živopisnih mađarskih i slovačkih tradicionalnih kostima uz nezaobilazno muziciranje orkestara i sviraca. Deo Žetelačkih dana je i smotra ručnih radova žena iz brojnih južnobanatskih sela.

 

0 zetelacki dani vojlovica

 

Vojlovački “Žetelački dani” završeni su sinoć tradicionalnim balom.

Žetelački dani su prilika da se tokom tri dana različita udruženja i organizacije pre svega Mađara i Slovaka iz Pančeva i drugih delova Vojvodine okupe i druže uz folklorne ansamble, ručne radove i stara jela.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00