sreda, 19. jul 2017.  11:46h
Pročitano 1494 puta

Pažljivo s ambalažom od pesticida: najbolje je predati je ovlašćenom operateru

Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji – SECPA organizuje tokom ove nedelje prikupljanje prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na teritoriji Pančeva.

Građani Dolova pre nekoliko dana predali su svoju ambalažu od pesticida ovlašćenom operatoru Građani Dolova pre nekoliko dana predali su svoju ambalažu od pesticida ovlašćenom operatoru N.R.

Akcija se sprovodi u saradnji sa Institutom „Tamiš” Pančevo, Gradom Pančevom i Opštinama Kovačica, Alibunar i Opovo i operaterom za zbrinjavanje ambalažnog otpada – SEKOPAK.

Ranije su poljoprivrednici praznu ambalažu od pesticide bacali sa ostalim smećem, primenjivali goru varijantu ostavljanjem na njivama ili najgoru – spaljivali ove plastične boce.

Maja Sudimac iz Instituta Tamiš Pančevo kaže da su oni kao institucija još od 2005. godine, a mnogo intenzivnije od 2009. godine, imali dosta aktivnosti vezanih za obuku za bezbednu primenu pesticida.

 

maja sudimac institut tamiš

 

To je možda jedna od najdominantnijih aktivnosti kojom se Institut bavi što se tiče štetnog uticaja poljoprivrede na životnu sredinu zato što je to već postalo obavezujuće iz različitih zakonskih regulativa. Korisnici pesticida bi morali da znaju koja pravila moraju da se poštuju. Kad kažemo da se ambalaža od pesticida ne sme ostavljati na njivama, ne sme da se baca u komunalni otpad, ne sme se spaljivati, ima štetan uticaj na podzemne vode, na zemljište, proizvođači su uvek pitali gde onda sa ambalažom. Tada nije bilo odgovora, ali je rešeno pronađeno, kaže Sudimac.

Od pre nekoliko godina u Srbiji postoji ovlašćeni operater, a organizovano sakupljanje ambalažnog otpada od pesticida prve dve godine sprovođeno je na principu pilot projekta, ali se sada proširilo na čitavu zemlju. 

 

20196539 1386590951427156 2032461107 o

 

Zakon kaže da oni koji zagađuju i proizvode pesticide kao opasan otpad imaju zakonsku obavezu da vode računa o svakoj flaši koju su prodali ratarima. 

Princip kaucije o kojem se ranije razmišljalo nije izvodljiv u praksi, tako da se pristupilo organizovanom prikupljanju ambalaže od pesticida određenog dana u određenom mestu. Firma SEKOPAK koja okuplja proizvođače ambalaže će angažovati operatera koji će u određenim datumima obići naseljena mesta širom Južnog Banata kako bi od ratara preuzeli ambalažu. Hemijska sredstva i ambalaža od pesticida i drugih hemijskih sredstava je opasan otpad, pa se i građani koji ih koriste moraju ponašati u skladu sa tim. April i maj je sezona prskanja i pravo je vreme da ljudi počnu ambalažu da čuvaju na posebnom mestu kako bi tokom juna ili jula mogli da je predaju na propisan način firmi koja organizuje prikupljanje ambalaže od pesticida, objasnila je Sudimac.

Iako je za sada u pitanju samo jedan dan i sat-dva u tom danu prikupljanja ambalaže u jednom mestu, u pitanju je početak sistemskog rešavanja ovog ekološkog problema, pa će ratari i domaćini koji sakupljaju i čuvaju ambalažu iskoristiti i tih nekoliko sati da predaju prikupljenu ambalažu.

Maja Sudimac podseća da se, nakon pripreme rastvora, ambalaža tri puta ispira u rezervoar prskalice, nikako u zemljište ili neko drugo mesto. 

Nakon toga se smesti u neku vreću i poželjno je da se čuva negde pod ključem da neko drugi ne bi tu ambalažu koristio za nešto drugo. Prema ambalažnom otpadu od pesticida moramo se odnositi kao prema opasnom otpadu, a on ima svoje posebne tokove kretanja. Opasan otpad se preuzima od strane operatera, odnosno tu su kamion kojim se ambalažni otpad prevozi i čovek koji će ambalažu preuzeti od korisnika, a kad budete predali ambalažu od pesticida dobićete potvrdu, kaže ona.

 

20196241 1386626441423607 1198647711 o

 

Ta potvrda je važna jer u zemljama u okruženju već sada poljoprivrednici ne mogu da učestvuju ni na jednom konkursu niti da iskoriste nijedno pravo na podsticajna sredstva od Ministarstva poljoprivrede ako nemaju potvrdu da su prethodne godine svu količinu ambalažnog otpada od pesticida predali, a koju dostavljaju na uvid.

U zemljama u okruženju svako ko koristi pesticide, mora da bude obučen za to, mora imati savet od stručnog lica i mora se na bezbedan način kao prvo primeniti taj pesticid ali i na bezbedan način ukloniti sav otpad od pesticida. A najbitnije je, ne može u apoteci ni da kupi pesticid ukoliko nema potvrdu da je završio obuku za pravilno korišćenje pesticide, objasnila je Maja Sudimac.

Otpad od pesticida je mnogo širi od same ambalaže. Otpad je sve što je uprljano pesticidima i sve što nastane kao nusproizvod nakon tretmana. Otpad od pesticida je i neutrošeni rastvor iz prskalice, kao i sva prosuta količina koja mora biti pokupljena. Na svom domaćinstvu svako mora imati neki pesak i lopatu kako bi se mogla pokupiti ta količina koja je prosuta.

 

20182228 1386626231423628 583555114 o

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00