nedelja, 16. jul 2017.  10:34h
Pročitano 1532 puta

Gorani nastavljaju brigu o malim pticama

Pokret gorana i centar volontera Pančevo i ove godine nastaviće s akcijom postavljanja hranilica i pojilica za ptice, i osim samog grada, biće obuhvaćena i naseljena mesta.

Pokret gorana i centar volontera Pančevo i ove godine nastaviće s akcijom postavljanja hranilica i pojilica za ptice Pokret gorana i centar volontera Pančevo i ove godine nastaviće s akcijom postavljanja hranilica i pojilica za ptice pgcvp

Zahvaljujući podršci Grada Pančeva - Sekretarijata za zaštitu životne sredine Pokret gorana i centar volontera nastaviće svoje obrazovne aktivnosti kod dece, mladih i ostalih građana o zbrinjavanju ptica u projektu “Ptice naši sugrađani 2”.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera kaže da su edukacije već počele. 

Kada se završe obrazovne radionice, na jesen planiramo postavljanje hranilica i pojilica, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima. Cilj projekta je zbrinjavanje malih ptica u hladnim danima kao i vraćanje malih ptica u grad radi biološke borbe protiv insekata i glodara, objasnila je Konevski.

Projekat će trajati do kraja godine i odvijaće se u dve faze. 

U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta, ali i ostali zainteresovani građani učiće o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice, kaže ona.

 

6 hranilice za ptice

 

U drugoj fazi projekta, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, biće postavljene po parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu biće montirana i pojilica u koju se sipa voda. 

Ideja je da se na ovaj način pomogne malim pticama stanaricama da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00