subota, 15. jul 2017.  11:53h
Pročitano 2631 puta

Akcija čišćenja Tamiškog keja

Na Gradskom keju u Pančevu danas i sutra održava se akcija čišćenja u okviru kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor" kompanije SBB, SBB Fondacije i JKP “Higijena” Pančevo. 

U akciji su učestvovali i radnici JKP „Higijena", a prikupljeni otpad će biti recikliran U akciji su učestvovali i radnici JKP „Higijena", a prikupljeni otpad će biti recikliran Pančevo.MOJKraj.rs

Akcija se održava treći put u našem gradu sa ciljem da se građanima ukaže na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Ksenija Bulatović, regionalni direktor prodaje i korisničkog iskustva SBB-a kaže da joj je drago što je Pančevo deo ove akcije, jer je to jedan od gradova koje i dalje prati epitet najzagađenijeg i gde bi svi trebalo da budu društveno odgovorni i daju svoj doprinos u smanjenju zagađenja.

U mnogim gradovima, posebno u manjim mestima u Vojvodini, uspeli smo da podignemo svest o značaju čuvanja životne sredine. Naime, ljudi kad vide očišćen prostor gde žive i gde im se deca igraju, nastave da čuvaju tu površinu i vode računa da se ponovo ne zaprlja. Time je naša misija i uspela, kad uspemo da navedemo ljude da sami vode računa o svom životnom okruženju. Zahvaljujem se JKP „Higijena“ koji su nam bili značajni saveznici u današnjem čišćenju Pančeva i najavljujem sledeću akciju čišćenja narednog vikenda u Vršcu, kazala je Bulatović.

U akciji su učestvovali i radnici JKP „Higijena", a prikupljeni otpad će biti recikliran. Marija Andrić, PR JKP Higijene kaže da njihovo preduzeće godišnje organizuje na desetine akcija i učestvuje u svim manifestacijama u gradu.

To konkretno znači da se pre održavanja manifestacije očisti teren i obavezno posle toga. Svaku tu akciju Higijena koristi i za obrazovanje građana kako bi oni znali i shvatili značaj stvaranja sistema upravljanja otpadom, odnosno da prihvate, kao mnogi drugi Pančevci, selektovanje otpada na mestu nastanka, u svojim kućama. Svesni smo da je to dugotrajan proces, da to ne ide brzo, kroz te faze prošle su i mnogo razvijenije zemlje. Zato smo uporni i izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatima, jer je iz godine u godinu sve veći broj građana koji to rade, kaže Marija Andrić.

 

IMG 20170715 095258

 

Marija Andrić dodaje i da su manifestacije prilika da se radi s Pančevcima, pre svega mladima, jer su oni ciljna grupa, za koju se pretpostavlja da će najlakše promeniti navike.

Da ipak postižemo dobre rezultate govori i sve bolji rad reciklažnog centra gde se te sirovine skladište i spremaju za dalju reciklažu, a sve je veći broj građana, naročito leti, kad je više PET ambalaže i limenki, donose u Reciklažni centar na otkup, tako da se stvari ipak kreću. Sporo, ali je to svojstveno svim sredinama. Ovo je inače drugi put da učestvujemo u akciji SBB-a, čistili smo Kej, ali ćemo otići i na ugao Spoljnostarčevačke i 7. jula, jedne od neuralgičnih tačaka, gde se uvek gomila smeće, bez obzira na redovno odnošenje, kaže Andrić.

 

IMG 20170715 100856

 

Do sada je u okviru kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor" očišćen veliki broj javnih površina u 20 gradova, postavljeno je 16 igrališta u 16 gradova Srbije, 2.500 dece videlo je predstavu „Ko to tamo prlja?", dok je oko 30 javnih ličnosti prepoznalo značaj kampanje i dalo podršku kroz motivacione video poruke koje pozivaju na odgovornost.

 

Kampanja Ne prljaj

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00