subota, 15. jul 2017.  07:07h
Pročitano 2836 puta

Pančevo u projektu sprečavanja ranog napuštanja školovanja

Grad Pančevo je iz IPA fondova dobio više od 170. 000 evra za realizaciju projekta "Uz malu pomoć prijatelja – prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu" čiji cilj je da pomogne deci iz socijalno ugroženih porodica kako ne bi napustila školovanje.

 Pedagoški asistenti u deset škola na teritoriji Pančeva pomagaće deci u učenju, izradi domaćih zadataka i svemu što bude potrebno kako bi ostvarili veći uspeh i ostali u sistemu školovanja Pedagoški asistenti u deset škola na teritoriji Pančeva pomagaće deci u učenju, izradi domaćih zadataka i svemu što bude potrebno kako bi ostvarili veći uspeh i ostali u sistemu školovanja www.pixabay.com

Njima će tokom naredne školske godine podršku u savlađivanju gradiva pružati 32 nastavnika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koji će kao pedaško asistenti održati 5.670 dodatnih časova iz različitih predmeta, prema potrebama dece, u deset škola.

Namera lokalne vlasti je da ovaj vid pomoći postane stalna aktivnost pančevačkih škola.

Teška materijalna ili porodična situacija uzroci su odustajanja jednog broja dece u Pančevu od završetka osnovne škole. Ovaj projekat bi trebalo da omogući uvođenje pedagoških asistenata u škole kako bi se ti osnovci podstakli da završe školovanje.

Mr Tatjana Božić, članica gradskog veća kaže da će zadatak pedagoških asistenata biti da pomognu deci da dobiju ono što ne mogu u porodici u smislu kako da uče, pomoć u izradi domaćih zadataka, različitih drugih zadataka koje im nastavnici u školi daju.

Pomoći će deci da poprave ocene, a možda čak i da ostvare neki veći uspeh, jer mi nikada ne znamo u kom detetu kakva kreativnost leži, rekla je Tatjana Božić.

Projekat će trajati 14 meseci, a cilj projekta je intersektorska podrška školama, porodicama i deci iz deset osnovnih škola s teritorije Pančeva i iz Doma “Spomenak” koji je partner na ovom projektu. Za vreme trajanja projekta biće obezbeđene različite vrste materijalne, metodološke i pedagoške pomoći deci, njihovim porodicama i školama u cilju postizanja boljih rezultata dece u učenju.

Škole će dobiti pomoć u opremi, koja uključuje informaciono-tehnološku opremu, didaktičke materijale i školski nameštaj, a stručne službe u školama će učestvovati u kreiranju i usvajanju instrumenata za praćenje dece u riziku.

Mr Tatjana Božić ističe i da je projektom predviđeno da mapirane porodice dobiju i materijalnu pomoć u vidu higijenskih paketa i paketa sportske opreme odnosno kupovine patika za decu.

Grad Pančevo planira da u Akcioni plan obrazovanja uključi ovu vrstu pomoći deci kao stalnu aktivnost, a konkurisaće ponovo kod evropskih donatora kako bi mogao da je finansira.

Ukupna vrednost projekta je 197.565 evra, a vrednost granta je 177.611 evra. Razliku od 19.954 evra obezbeđuje Grad Pančevo kao obavezno sufinansiranje, kroz redovne plate četiri člana tima za upravljanje projektom.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00