subota, 8. jul 2017.  05:46h
Pročitano 3614 puta

Neke od dokumenata notari bi trebalo da overavaju bez naknade

Overe dokumenta za upis u srednju školu, prvi upis na fakultet, dokumenta za stupanje u prvi radni odnos, kao i dokumenta za ostvarenje pojedinih socijalnih usluga oslobođene su naplate.

Građani kojima su notari ovakve usluge ipak naplatili mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom Građani kojima su notari ovakve usluge ipak naplatili mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom www.pixabay.com

Građani kojima su notari ovakve usluge ipak naplatili mogu se obratiti Javnobeležničkoj komori mejlom, pismeno, pritužbom. 

Građaninu će biti vraćen novac, a beležnik će odgovarati disciplinski, prenosi RTS.

Da takva usluga ne bi bila naplaćena, u Javnobeležničkoj komori kažu da je bitno da se naglasi da je reč o prvom zaposlenju, nekim notarima potrebno je pokazati potvrdu Nacionalne službe za zapošljavanje. Kada je reč o dokumentima za upis u školu ili na fakultet – tu dileme nema.

Komora će tu zauzeti vrlo čvrst, oštar i rigorozan stav prema svima koji naplaćuju ono što je oslobođeno naplate. Svi građani mogu da se obrate Javnobeležničkoj komori na bilo koji način, mejlom, pismeno, pritužbom, mi ćemo proveriti svaku od njih. Imamo komisiju za vanredni nadzor, koja po svakoj takvoj pritužbi izlazi na lice mesta, proverava. Građaninu će biti vraćen novac, a beležnik će odgovarati disciplinski, kaže predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović.

Od prvog marta do 15. juna 2017. godine notari su overili 850.000 isprava, od toga 30 odsto besplatno. S početkom upisa u škole i na fakultete i taj procenat raste i sada se oko 50 odsto dokumenata koji prođu kroz ruke notara overava besplatno.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00