četvrtak, 6. jul 2017.  18:39h
Pročitano 989 puta

Gradsko veće usvojilo prvi ovogodišnji rebalans budžeta Pančeva

Gradsko veće usvojilo je prvi rebalans budžeta Pančeva za 2017. godinu, tako da će gradski budžet biti uvećan za 172 miliona dinara.

Gradsko veće usvojilo je prvi rebalans budžeta za ovu godinu Gradsko veće usvojilo je prvi rebalans budžeta za ovu godinu Pančevo.MOJKraj.rs

Nakon ovog rebalansa iznosiće 5 milijardi i 897 miliona dinara. Deo novca iz rebalansa namenjen je javno komunalnim preduzećima “Zelenilo”, ATP i “Mladost”, a Predškolska ustanova “Dečja radost” dobiće 20 miliona dinara, kako bi se izmirili dugovi prema roditeljima koji su uslugu ove ustanove platili više. 

Predrag Živković, zamenik gradonačelnika obrazložio je da je ovim rebalansom urađeno dosta prenamena u budžetu.

Uključili smo i sredstva koja nisu trošena prethodnih godina, povećane su određene vrste prihoda i uključili smo prihode po posebnim propisima. Ukupno povećanje iznosi 172 miliona dinara. Na strani prihoda na bazi Izveštaja o ostvarenju budžeta za period januar-jun ove godine očigledno je da ćemo porez na imovinu, pre svega porez na imovinu poreskih lica, ostvariti u većem iznosu nego što je planirano, kazao je Živković.

On je dodao da su najveća stavka kod povećanja prihodi po posebnim propisima. 

Radi se o sredstvima koja su u međuvremenu odobrena od drugih nivoa vlasti, konkretno od AP Vojvodine, od Republike Srbije za tekuće kapitalne transfere kao i kapitalne donacije od međunarodnih organizacija. Tu imamo uvećanje tekućih transfera od AP Vojvodine u iznosu od 22.950.000 dinara za unapređenje atarskih puteva. Zatim dva ugovora koja su potpisana početkom ove godine sa AP Vojvodine - Sekretarijatom za poljoprivredu odnose se na nastavak izgradnje kanalizacione mreže u Jabuci i Ivanovu u iznosu od 37 miliona dinara, kazao je Živković.

On je kazao da je važno napomenuti i da su uvećani kapitalni transferi Republike Srbije.

U pitanju je 19.880.000 dinara  - dodela pomoći za kupovinu seoskih kuća izbeglim licima i jedan jako važan projekat koji radimo u saradnji s rumunskim partnerom - IPA projekat “Energetska efikasnost Hale sportova” za šta je opredeljeno odnosno dodato u budžet 17.346.000 dinara, kazao je Živković.

Kod kreditnog zaduženja i dalje ostaje kredit iz 2015 godine. On se ovim rebalansom umanjuje za 25 miliona dinara tako da ostaje 33,3 miliona dinara koji ostaju za plaćanje okončanih situacija investicija koje su predviđene finansiranjem ovim kreditom.

Kreditno zaduženje za 2016. godinu umanjeno je za 7.270.000 dinara, a ostalo je još 54 miliona koji su prenamenjeni za druge investicije. Sopstveni prihodi Mesnih zajednica uvećani su za 750.000 dinara.

Što se tiče rashodne strane napomenuo sam da smo se uglavnom bavili prenamenom. Želim da napomenem dodatno opredeljena sredstva za pojedine korisnike za JKP Mladost na osnovu poreza na imovinu sredstva koja će se vratiti u budžet grada u iznosu od 10 miliona dinara, zatim 12,5 miliona dinara za JKP Zelenilo, za Dečju radost za naknadu štete roditeljima na poziciji na kojoj smo imali 50 miliona dinara gotovo da smo sva sredstva potrošili. Neke procene su da će biti neophodno još 20 miliona kako bismo s tim završili do kraja godine što smo i opredelili ovim rebalansom. Važno je naglasiti da smo 9,5 miliona dinara obezbedili kao našu obavezu za plaćenje poreza na dodatu vrednost za investicije – izgradnju kanalizacije u Jabuci i Ivanovu, zaključio je svoje obrazlaganje Predrag Živković.

Svoje mišljenje i konačnu odluku o rebalansu budžeta grada daće i odbornici na sednici Skupštine zakazanoj za četvrtak, 13. jul.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00