sreda, 5. jul 2017.  18:13h
Pročitano 2659 puta

Održana 13. Dolovačka fijakerijada

Dolovci, ali i meštani okolnih mesta imali su priliku da u nedelju, 2. jula u popodnevnim satima na dolovačkom hipodromu, uživaju u defileu paradnih konja, lepih fijakera, opreme, nošnje, lepim damama a pre svega u dobrom druženju. 

U Dolovu je održana još jedna Fijakerijada i okupila je veliki broj učesnika, ali i ljubitelja fijakera i paradnih konja U Dolovu je održana još jedna Fijakerijada i okupila je veliki broj učesnika, ali i ljubitelja fijakera i paradnih konja N.R.

Sve to na tradicionalnoj 13. “Dolovačkoj fijakerijadi”.

Trinaesta manifestacija ovog tipa, neko bi rekao baksuznog broja, prošla je u najboljem mogućem redu uz pozitivne vibracije, druženje i uživanje kako učesnika tako i publike.

Od ranih jutarnjih sati, dolovačkim ulicama defilovali su konji upregnuti u fijakere koji su se uputili ka lokalnom hipodromu, mestu popodnevnog okupljanja. Oni iz daljih mesta svoje ljubimce dovezli su u kamionima sa malo više konja, pa su ih kasnije prezali.

 

FIJAKERIJADA 2017 dolovo

 

Gosti Dolova tog dana bile su komšije iz okolnih mesta poput Mramorka, Pančeva, Starčeva, Bavaništa ali i iz malo daljih Kovina, Crepaje i Ilandže pa čak i iz Sopota. Svi oni iz svojih štala dovezli su i upregli najbolja grla koja imaju, ne bi li ih prikazali i podičili se njima.

Organizatori i ovogodišnjeg druženja, članovi konjičkog kluba “ Dolovac”, pre svega oni mlađi, potrudili se da obezbede sve uslove kako za goste učesnike tako i za one koji su došli da sa strane sve to gledaju.

 

FIJAKERIJADA 2017. 25

 

Na samom početku programa svoj doprinos dali su članovi KUD-a “Banatski vez” tačnije izvođački ansambl odigravši jednu koreografiju. Nakon toga sve je bilo spremno za početak takmičenja. Stazom su najpre jezdili jednoprezi. Četvoročlani žiri sastavljen od već pomenutih mladih članova konjičkog kluba “Dolovac” pažljivo je pratio sve učesnike. 

Milan Živojnović Ćosa, Miroslav Živojnović Baturica, Branislav Brka Nikolić i Željko Adamčev Ristić najpre su ocenjivali jednoprege u kojima su bili upregnuti pastuvi. U toj konkurenciji šampionski pehar odvojio je Miloš Kovačević iz Pančeva, vicešampion je postao Saša Mihajlov iz Kovina dok je treće mesto osvojio Vojinov Aleksandar iz Ilandže. 

 

FIJAKERIJADA 2017. 34

 

U konkurenciji jednoprega ali sa upregnutom kobilom najuspešniji je bio Pančevac Mile Sabovljev, drugo mesto otišlo je u mesto Starčevo Zlatku Petrovu, dok je treći postao Miša Kokora iz Kovina.

Nakon jednoprega stazom su defilovali dvoprezi. I tu su se ocenjivale dve grupe. U konkurenciji dvoprega u kojima su upregnuta grla mlađa od dve godine pobedio je Dejan Stankov iz  Bavaništa. Miloš Kovačević iz Pančeva u ovoj konkurenciji osvojio je vicešampionski pehar dok je “bronzani” postao Zlatko Petrov iz Starčeva. Četvrto mesto otišlo je takođe u Bavanište, Nikoli Iliću dok je peti bio Marko Jovanov iz Mramorka.

Kod dvoprega su se ocenjivala i starija grla a šampionski pehar u ovoj konkurenciji osvojio je Bojan Kovacević iz Pančeva. Vicešampion je postao Srđan Papović iz Kovina. Treće mesto otišlo je Ivanu Petrovu iz Bavaništa, četvrtoplasirani je postao Saša Mihajlov iz Kovina, a petoplasirani Nićiforović Petar iz Sopota.

 

FIJAKERIJADA 2017. 21

 

Oko 16 časova počela su malo zahtevnije discipline, od kojih je prvi na programu bio tropreg. U ovoj konkurenciji šampionski pehar u Ilandžu poneo je Vojinov Aleksandar, vicešampionski u Bavanište Petrov Ivan, pehar za treće mesto osvojio je Nićiforović Petar iz Sopota a za četvrto mesto Kovinac Đura Anđelkov.

Jedna od najlepših i najzanimljivijih disciplina bio je četvoropreg. Najbolji fijaker sa četiri konja dolovačkim hipodromom ove godine proterao je Miloš Kovačević iz Pančeva. Odmah iza njega bio je Dejan Stankov iz Bavaništa dok je trećeplasirani postao takođe bavaništanac Mile Magličić.

 

FIJAKERIJADA 2017. 8

 

Pored nagrade za nabrojene kategorije organizatori su obezbedili i specijalne pehare. Tako je najstariji vozač na ovogodišnjoj fijakerijadi bio Lupulov Petar iz Crepaje do je najmlađi bio Nićiforović Miroslav iz Sopota. 

Najlepšu kobilu prikazao je Dušan Visnički iz Crepaje, a najlepšeg pastuva Slobodan Kračun iz Mramorka. Najlepši pribor imao je Đura Anđelkov iz Kovin dok je najlepši fijaker proterao Marko Jovanov iz Mramorka. 

Dodeljena je i specijalna nagrada Željku Adamčevu Ristiću za najuspešnijeg člana KK “ Dolovac” u 2016. godini.

 

FIJAKERIJADA 2017. 17

 

I na kraju kao šlager dana upriličeno je takmičenje u tome ko će upregnuti više konja. Nažalost kiša koja je vrebala celo popodne omela je sve one koji su hteli da se takmiče za ovu prestižnu nagradu, pa je pehar za najbrojniju zapregu, ovoga puta za pet upregnutih konja u Pančevo poneo Bojan Kovačević.

Druženje je nakon toga nastavljeno u lokalnom Vatrogasnom domu uz iće i piće do kasnih večernjih sati.

Autor:  N. Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00