ponedeljak, 3. jul 2017.  18:43h
Pročitano 1717 puta

Pripreme za proglašenje područja hrastove šume u Dolovu za površinu specijalne namene

Gradsko veće Pančeva usvojilo je Odluku o izradi Plana detaljne regulacije područja hrastove šume u Dolovu.

U pitanju je područje hrastove šume koje se nalazi u neposrednoj blizini vikend zone u Dolovu koji nosi naziv “Ušće” U pitanju je područje hrastove šume koje se nalazi u neposrednoj blizini vikend zone u Dolovu koji nosi naziv “Ušće” www.pixabay.com

Plan je neophodan kako bi se stvorili uslovi i planski osnov za proglašenje područja hrastove šume kod Dolova za površinu specijalne namene u skladu s Zakonom o zaštiti prirode. Ovaj dokument bi trebalo da definiše pravila uređenja i građenja u okviru ovog područja, zaštitu i uređenje i način upotrebe u turističke svrhe.

U pitanju je područje hrastove šume koje se nalazi u neposrednoj blizini vikend zone u Dolovu koji nosi naziv “Ušće”. Područje hrastove šume čini stotinak stabala hrasta starosti iznad sto godina.

Cilj izrade plana je stvaranje planskog uslova za zaštitu područja kao prirodnog dobra, u skladu s Zakonom o zaštiti prirode, a u cilju zaštite ostatka reliktnih hrastovih šuma u ravničarskom području Banata, kao i preliminarne procene prirodnih vrednosti na osnovu kojih bi se moglo priključiti Ekološkoj mreži Srbije, do ispunjenja uslova za uspostavljanje zaštićenog područja.

Rok za izradu plana je 120 dana od dana donošenja Odluke.

Zaključak Gradskog veća upućen je Skupštini grada Pančeva na razmatranje i usvajanje.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00