petak, 30. jun 2017.  15:41h
Pročitano 2438 puta

Pančevo na konferenciji „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije LGBT populacije Pančevo je učestvovala na Konferenciji “Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“, koja je održana u Nišu od 27. do 28. juna. 

U Nišu je javnosti poslata poruka zajedništva i podrške a odneli su je visoko u nebo baloni duginih boja U Nišu je javnosti poslata poruka zajedništva i podrške a odneli su je visoko u nebo baloni duginih boja Savet za RR Grada Pančeva

Domaćin susreta je bio Grad Niš u saradnji sa niškom Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije LGBT populacije i organizacijama civilnog društva.

Prvog dana susreta organizovano je u Gradskoj kući čitanje životnih priča LGBT osoba. Nakon toga, članice i članovi Lokalnih mreža iz Pančeva, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Novog Pazara i domaćini, otišli su do glavnog gradskog Trga kralja Milana kako bi podržali aktivistkinje i aktiviste OCD-a odakle su pušteni baloni. Time je javnosti poslata poruka zajedništva i podrške a odneli su je visoko u nebo baloni duginih boja.

 

19511215 1526097444077596 6623693061728917166 n

 

Okupljanje svih sedam Lokalnih mreža imalo je za cilj razmenu iskustava u radu kroz razgovore o prednostima ili problemima lokalnog konteksta i planiranje daljeg rada u lokalnim sredinama. Tokom održavanja panela i kroz diskusiju ukazano je na veliku važnost povezivanja i umrežavanja LGBT zajednice, državnih institucija i ustanova i većinske populacije kao i uloge civilnog društva u tom procesu. Potrebno je naznačiti da statistički podaci ukazuju da u Srbiji, u svakoj lokalnoj sredini sredini, živi 5 do 10 procenata LGBT osoba, da 70 odsto njih trpi nasilje, ali prijavi ga tek neznatan broj.

 

IMG 20170628 183420 e1498816130330

 

Konferencija „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ završena je u Parku tolerancije na Niškoj tvrđavi, koji su Nišlijkama i Nišlijama poklonili članovi i članice Lokalnih mreža zasadivši šest stabala i tako obogatili već postojeći drvored prethodno zasađen od strane Lokalne mreže iz Niša prilikom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

 

0 lgbt nis pvo

 

Lokalnu mrežu za prevenciju diskriminacije LGBT populacije u Pančevu čine Grad Pančevo, Policijska uprava, Više javno tužilaštvo u Pančevu, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, Nacionalna služba za zapošljavanje filijala Pančevo, Centar za socijalni rad Grada Pančeva, Dom zdravlja Grada Pančeva, Dom za decu „Spomenak“ Pančevo, Zaštitnik građana Grada Pančeva, Crveni krst Pančevo, Ženska mirovna grupa Pančevo, Udruženje Nova+ i Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada, koji u ime Grada koordinira Lokalnom mrežom.

U Pančevu u „Savetovalištu za bezbednost – kući bezbednosti“, koja se nalazi u Ulici Vojvode Radomira Putnika broj 14, radi policijski službenik dodatno obučen i senzibilisan za rad i podršku LGBT populaciji. Mogu ga potražiti radnim danima od 8 do 15 časova radi dobijanja informacija po pitanjima koja se odnose se na njihovu bezbednost kao i građanke i građani po pitanjima bezbednosti LGBT članova i članica porodice, poznanika, kolega i koleginica.

Pored toga mogu se obratiti svakom članu ili svakoj članici Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije LGBT populacije čiji se kontakti nalaze na veb sajtu: savetzarodnuravnopravnost.rs

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00