petak, 30. jun 2017.  14:12h
Pročitano 3150 puta

Uručene potvrde roditeljima tridesetoro dece koja će pohađati privatni vrtić

U Gradskoj upravi u Pančevu danas su uručene potvrde za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova za boravak tridesetoro dece u privatnoj predškolskoj ustanovi.

U Gradskoj upravi u Pančevu danas su uručene potvrde za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova za boravak tridesetoro dece u privatnoj predškolskoj ustanovi U Gradskoj upravi u Pančevu danas su uručene potvrde za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova za boravak tridesetoro dece u privatnoj predškolskoj ustanovi Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju su deca koja su ostala na listi čekanja u Predškolskoj ustanovi Dečja radost, a za čiji boravak u privatnoj ustanovi će Grad iz budžeta dotirati razliku u ceni, kako bi roditelji plaćali isti iznos kao i u državnoj ustanovi.

Od cene boravka u vrtiću, 80% subvencioniše grad, 20% plaćaju roditelji, tako da je cena ista kao u PU "Dečja radost". Grad Pančevo je zaštitio roditelje time što je 15. juna potpisao memorandum sa privatnom predškolskom ustanovom Kefalica kojim se ona obavezuje da poštuje cene PU "Dečja radost".

Potvrde su preuzeli ili roditelji ili bake, a ovo je bila prilika da saznamo šta im ovakva pomoć od strane grada znači.

Dete ima tri godine, a mogućnost da dete upišemo u vrtić znači nam puno. Ovo je velika pomoć za roditelje, a kao baka mogu da kažem das am presrećna što ovakvih akcija ima i što deca neće ostati na listi čekanja, rekla je Marija Pavlica baka mališana koji će od jeseni pohađati vrtić “Kefalica”.

 

IMG 20170630 100913

 

Pokušala sam da upišem dete u vrtić “Pupoljak”, ali ostali smo ispod crte. Zato smo prihvatili ovu mogućnost da dete upišemo u privatni vrtić jer bih uskoro morala da počnem da radim, a ne bih imala kome da ostavim dete. U našoj porodici svi rade, a nema ko da ga pričuva. Znači nam što će Grad subvencionisati 80% cene boravka u vrtiću, jer da nije toga mislim da ne bismo mogli da priuštimo upis u privatni vrtić, kaže majka Ivana Milošević.

Na listama čekanja za upis u PU "Dečja radost" ove godine ostalo je 153 dece i još 19 na listama čekanja u školama u naseljenim mestima koje imaju vrtiće. Kako bi se smanjile liste čekanja, u budžetu je odvojeno 8 miliona dinara za subvencionisanje boravka dece u privatnom vrtiću, sa kojim je grad potpisao memorandum. 

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje kaže da je zahtev za upis u privatni vrtić podnelo 34 roditelja, a biće upisano prvih tridesetoro jer je za toliko dece Grad obezbedio novac.

 

IMG 20170630 100955

 

Prošle godine smo doneli Odluku i planirali smo da broj dece na listi čekanja smanjimo. Drago mi je što smo u tome uspeli i što je program zaživeo. U našem gradu je otvoren jedan privatni vrtić koji je dobio akreditaciju Ministarstva, a nadamo se da će ih narednih godina biti više. U taj vrtić biće upisano tridesetoro dece jer je za toliko dece obezbeđena subvencija, kaže mr Tatjana Božić.

Predškolska ustanova "Kefalica" prvi je privatni vrtić u Pančevu koji je dobio akreditaciju od Ministarstva prosvete. Kako kaže direktorka Ljiljana Reljin Jevremović, uslovi su bili rigorozni, a ceo postupak trajao je više od godinu dana. Kapacitet vrtića je 69 dece, a trenutno je upisano 61 dete, 30 uz subvenciju, a 31 bez subvencije Grada.

Pored vaspitača svakodnevno kod nas rade i pedagog, psiholog, logoped, fizioterapeut sa njima radi kreativnu gimnastiku 2 puta nedeljno. Imamo časove glume i imamo školicu engleskog. To sve ulazi u cenu, reklaje Ljiljana Reljin Jevremović.

Skupština grada Pančeva na sednici održanoj 17. marta 2017. godine donela je Odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Pančeva za radnu 2017/18. godinu. S tim u vezi Gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov 15. juna potpisao je Memorandum o saradnji za radnu 2017/18. godinu sa Predškolskom ustanovom „Kefalica“ iz Pančeva, povodom ostvarivanja prava na naknadu dela troškova za boravak dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.

Nakon uručivanja potvrda predstavnici Gradske uprave i roditelji obišli su predškolsku ustanovu "Kefalica", u Ulici Svetozara Miletića br. 17. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00