petak, 23. jun 2017.  15:33h
Pročitano 2098 puta

Ugašen požar na deponiji u Kačarevu, Zavod za javno zdravlje meri zagađenje

Požar na centralnoj deponiji u Kačarevu, koji je izbio juče popodne, tokom noći je ugašen, a dim koji se vidi, vetar trenutno nosi dalje od kuća, ka ataru.

Požar na centralnoj deponiji u Kačarevu, koji je izbio juče popodne, tokom noći je ugašen, a dim koji se vidi, vetar trenutno nosi dalje od kuća, ka ataru Požar na centralnoj deponiji u Kačarevu, koji je izbio juče popodne, tokom noći je ugašen, a dim koji se vidi, vetar trenutno nosi dalje od kuća, ka ataru JKP Kačarevo/FB

JKP Kačarevo na svojoj FB stranici jutros je saopštilo da su radnici tog preduzeća nastavili sa saniranjem deponije nakon požara, ali i apelovali na građane koji moraju da izbace smeće na deponiju da to učine na mestima gde je požar lokalizovan.

 

19366620 290873738041816 7576287115048903184 n

 

Na sednici Gradskog veća u Pančevu, na pitanje novinara šta se tačno dešava u Kačarevu i koliko je požar na deponiji opasan po zdravlje građana, Katarina Banjai, članica Veća za ekologiju je izjavila da je Zavod za javno zdravlje na terenu s mobilnom mernom stanicom kako bi utvrdili uticaj dima na zdravlje ljudi.

Vozilo za merenje zagađenja vazduha je u Proleterskoj ulici u Kačarevu, nedaleko od kuća, a prema prvim rezultatima vidimo da nema opasnosti od prekomernog zagađenja. Čestice su u vazduhu u koncentraciji od 30 mikrograma po kubnom metru, granična vrednost je 50, tako da je to sve u granicama normale, ali po pravilniku je potrebno da se mere tri sata, rekla je Banjai i istakla da vetar duva prema ataru i dim ne nosi na Kačarevo.

Prema njenim rečima, na terenu u Kačarevu su Vatrogasna jedinica iz Pančeva, cisterne iz Higijene i Vodovoda, a „Ult“ iz Zelenila nanosi zemlju.

 

deponija kacarevo sanira se

 

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva istakao je da je Gradska uprava ozbiljno shvatila problem i zato angažovala raspoložive snage na gašenju požara i saniranju posledica. 

Pavlov je podsetio da Grad Pančevo preduzima mere upravo na čišćenju divljih deponija kako bi se uveo komunalni red i u toj oblasti.

Problem je i u velikom stepenu nediscipline samih građana, nažalost, jer i pored čišćenja deponije oni nagomilavaju komunalni otpad na istim mestima. U Kačarevu je to dovelo do ove situacije. Mi nastojimo da do toga ne dođe u nekim drugim mestima, a svedoci ste da u Jabuci postoje vrlo ozbiljni problemi - iako je tamo pre godinu dana očišćena deponija, ponovo je napravljena. Što se tiče požara u Kačarevu, direktor kačarevačkog javno-komunalnog preduzeća me je jutros obavestio da je saniran požar u središnjici i da mu je potrebna pomoć gradskih JKP-ova u mehanizaciji. Mi smo poslali mašine iz Zelenila i Higijene i poslali smo vatrogasnu jedinicu. Možda deluje jako ozbiljno kad kažemo ko je sve na terenu, ali nema potrebe da dižemo tenziju. Nije to toliko opasno, koliko zahteva jedno profesionalno postupanje kako do toga ne bi više dolazilo, rekao je gradonačelik Saša Pavlov na kraju današnje sednice Gradskog veća.

 

kacarevo deponija danas

 

Inače, deponija u Kačarevu je i ranijih meseci tinjala i gorela, a u pitanju je centralno smetlište na kojem se odlaže otpad iz celog mesta.

Požar je izbio juče popodne i tokom noći su ga ugasile Vatrogasna jedinica Pančevo i Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Kačareva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00