četvrtak, 8. jun 2017.  12:19h
Pročitano 1525 puta

Evropski rođendan Dunava biće obeležen i u Pančevu

Pod sloganom ”Aktivni za reke”, Pančevo će se i ove godine, po jedanaesti put, pridružiti velikom evropskom rođendanu Dunava, manifestaciji pod nazivom Dan Dunava. 

Program obeležavanja Dana Dunava u Pančevu, održaće se 17. juna 2017, na Gradskoj plaži, a predviđene aktivnosti će se realizovati na  potezu od Gradske plaže do Kula svetilja Program obeležavanja Dana Dunava u Pančevu, održaće se 17. juna 2017, na Gradskoj plaži, a predviđene aktivnosti će se realizovati na potezu od Gradske plaže do Kula svetilja Promo Grad Pančevo

Grad Pančevo, u svojstvu pokrovitelja gradske manifestacije „Dan Dunava“, i ove godine učestvuje u ovoj evropskoj manifestaciji, pod sloganom „Aktivni za reke“.

Na ovaj način, Pančevo se pridružuje Međunarodnom komitetu za zaštitu reke Dunav ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) i postaje deo ekoloških i društveno-odgovornih kolaž-programa koji se sinhronizovano odvijaju na teritoriji većine gradova i naseljenih mesta Podunavskog regiona. 

Program obeležavanja Dana Dunava u Pančevu, održaće se 17. juna, na Gradskoj plaži, a predviđene aktivnosti će se realizovati na potezu od Gradske plaže do Kula svetilja. Učestvovaće mnogobrojni volonteri i sportisti, učenici, građani, ljubitelji nautike, prirode… - svi koji vole reku i ovaj grad.

Dunav je, podsećanja radi, posle Volge, najduža reka u Evropi (2.860 km) i protiče kroz: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. 

Tok Dunava kroz Srbiju, dug je 588 kilometara, a proteže se od granice sa Mađarskom i Hrvatskom do granice sa Bugarskom i Rumunijom. Uz sliv reke Dunav živi 80 miliona ljudi.

Dunav protiče kroz četiri evropske prestonice: Beč (Austrija), Beograd (Srbija), Budimpeštu (Mađarska) i Bratislavu (Slovačka).

Tamiš se, kod Pančeva, uliva u Dunav, a na ušću se nalaze svetionici-blizanci, jedinstveni za rečna ušća jer kao takvi ne postoje više nigde na svetu.

Međunarodni Dan Dunava se obeležava od 29. juna 2004, u organizaciji ICPDR (Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav) i uz generalnu podršku Koka Kola Sistema. Manifestaciji se do danas pridružilo 14 zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke. 

U Pančevu se Dan Dunava u kontinuitetu obeležava 11 godina.

 

Str. 5 fljr No. 1

 

Program Dana Dunava, 2017.

10:00

Početak manifestacije „Dan Dunava“ 2017.
Pozdravno obraćanje predstavnika Grada.

10:15 – 12:00  

Ekološko-likovna radionica 
(podno terase USRiN „Heroj Marko Kulić“)
Učestvuju: Udruženje obolelih od multipleks skleroze, „Na pola puta“, „Prepoznaj u sebi“, Dečji atelje „Mali genije“, PU„Dečja Radost“, Udruženje likovnih umetnika “Svetionik“ i Klub za stara i odrasla lica Gerentološkog centra. 

(Svi likovni radovi će od 20. juna biti izloženu u holu GU Pančevo)

10:30 – 12:30  

Ekološko-volonterska akcija čišćenja vodotoka Tamiša, od ušća Tamiša u Dunav (od naših svetionika) do Gradske plaže

Učestvuju volonteri klubova USRiN ”Tamiš” i USRiN ”Heroj Marko Kulić”, sportisti iz pančevačkih klubova, Udruženje lovaca Pančevo, Ferijalni savez Pančevo, OŠ ”Miroslav Antić” i udruženja građana i građani koji su se prijavili kao volonteri koji će učestvovati u čišćenju Tamiša.

 

Str. 4 fljr No. 3

 

12:00 – 12:20

Pozdrav Suncu - AMARANT Yoga Studio iz Pančeva

12:20 – 12:40 

SMS Fitness Pančevo

12:40-13:00 

Buto ples
Koreograf i izvođač: Marko Nektan

13:00-13:30 

Promocija veslanja
(ispred Gradske plaže, učestvuju pančevački veslački klubovi)

13:30 – 16:00

- Ručak sa kazana uz muzički program

Autor:  Grad Pančevo/G.V.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00