ponedeljak, 5. jun 2017.  13:28h
Pročitano 3720 puta

Solarna energija u službi građana: u Pančevu postavljena klupa za punjenje mobilnih telefona

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine na platou ispred Gradske uprave danas je organizovano predstavljanje "Pametne klupe" odnosno proizvoda koji služi kao punjač mobilnih telefona i ruter za bežični internet, a koristi isključivo solarnu energiju. 

Klupa sadrži 3 USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i sopstvenu LED rasvetu, a koristi isključivo solarno punjenje Klupa sadrži 3 USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i sopstvenu LED rasvetu, a koristi isključivo solarno punjenje Pančevo.MOJKraj.rs

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov upoznao se danas sa mogućnostima koje ovaj ekološki proizvod pruža, a čije postavljanje je inicirala Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za oblast zaštite životne sredine.

Klupa sadrži 3 USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i sopstvenu LED rasvetu, a koristi isključivo solarno punjenje. Ekološko opismenjavanje putem projekata koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije tema je ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine. 

Saša Pavlov je naglasio da na ovakav način naš grad nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj rebrendiranje Pančeva na nacionalnoj i evropskoj mapi i jedan je od koraka predviđenih Strategijom razvoja grada Pančeva do 2020. godine.

Ovo su možda mali poduhvati po finansijskoj vrednosti, ali ne mali po značaju. Da bi rebrendiranje bilo maksimalno efikasno i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, aktivnosti koje Grad Pančevo realizuje, primarno su usmerene na projekte koji afirmišu pre svega energetsku efikasnost i klimatsku pismenost. Prvi prioritet nam je podizanje energetske efikasnosti koje podrazumeva široko polje delovanja. U narednim godinama imaćemo ozbiljne projekte koji se odnose na energetske uštede, odnosno na podizanje energetske efikasnosti. Ovako sitni projekti trebalo bi da naprave uvod u značaj energetske efikasnosti. Kod energetske efikasnosti izdvajamo najpre uštede, jer je to značajno za budžet, a sa druge strane podržavamo i tehnološke inovacije. Evo danas smo simbolično postavili ovu “pametnu” klupu, a prošle godine na današnji dan predstavili smo biciklofone. Time dajemo prostor mladim ljudima da vide na koji način uz sitna ulaganja može puno da se postigne u oblasti energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promena. Na ovakav način želimo da podignemo i komfor korišćenja nekih usluga, ne samo postavljanjem ove klupe već i postavljanjem autobuskih stajališta sa bežičnim internetom i punjačima za mobilne telefone, kazao je Pavlov.

Cena ove “pametne” klupe je oko 300 hiljada dinara, a gradonačelnik kaže da taj iznos ne predstavlja preveliko izdvajanje imajući u vidu značaj koji ovaj proizvod ima.

 

IMG 20170605 101732

 

Katarina Banjai, članica gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj kaže da su povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine želeli da obraduju naše sugrađane realizacijom jedne ekološke promotivne ideje, kao što je “pametna klupa”. 

Ideja se svima dopala, jer istovremeno animiramo i edukujemo pre svega mlade, a takođe i afirmišemo alternativne izvore energije koji su ekološki prihvatljivi. Petrosolar klupa je moderan i energetski nezavistan proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panela i omogućava nam da dopunimo mobilne uređaje i poseduje LED rasvetu. Takođe u unutrašnjosti totema nalazi se vajfaj ruter koji nam omogućava besplatno surfovanje internetom. Ruter je donacija Telekoma Srbija i u ime Grada im se zahvaljujem ovom prilikom na podršci koju su nam pružili, izjavila je Katarina Banjai.

Posle Beograda, Novog Sada i Niša i Pančevo od danas ima "pametnu klupu". Na ovaj način, Pančevo nastavlja sa intenziviranjem aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, realizujući projekte koji afirmišu energetsku efikasnost i unapređuju klimatsku pismenost. Energetska efikasnost i klimatska pismenost, prepoznate su kao segmenti od strateškog značaja za bezbednost i u evropskim i nacionalnim dokumentima.

Projektima koje realizuje za dobrobit građana, Grad Pančevo se trudi da istovremeno obrazuje i animira pre svega mlade, jer se na taj način unapređuje njihovo ekološko, a posebno klimatsko opismenjavanje. Tako su prošle godine realizovana tri biciklofona, što je potpuno autentičan i jedinstven ”zeleni projekat”, koji je Sekretarijat za zaštitu životne sredine realizovao u saradnji sa profesorima i učenicima Mašinske škole Pančevo, a povodom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, grad je dobio ”pametnu klupu”. 

 

IMG 20170605 095823

 

”Pametnu klupu” je realizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine na predlog  Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za ekologiju. Proizvođač i montažer je firma ”Petro-Mont” iz Novog Sada uz saglasnost Direkcije za izgradnju i uređenje grada Pančeva i podršku JKP ”Zelenila”, a logistiku neophodnu za konekciju mobilnih uređaja je obezbedio MTS.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00