utorak, 23. maj 2017.  06:38h
Pročitano 2864 puta

Obeležena seoska slava u Dolovu

Dolovci su uz raznovrsna dešavanja obeležili svoju seosku slavu 22. maj, dan koji je posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, kojem su posvećene i sve tri dolovačke crkve. 

Koktel je priređen i u zgradi Mesne zajednice, takođe uz rezanje slavskog kolača, prisustvo više sveštenika, predstavnika gradske uprave, kao i lokalnih ustanova i institucija, sportskih klubova i udruženja Koktel je priređen i u zgradi Mesne zajednice, takođe uz rezanje slavskog kolača, prisustvo više sveštenika, predstavnika gradske uprave, kao i lokalnih ustanova i institucija, sportskih klubova i udruženja N.R.

Proslava slave u ovom mestu počela je još 9. maja u Rumunskoj crkvi, jer dolovački Rumuni poštuju novi, gregorijanski kalendar, pa je „njihov“ Sveti Nikola dve nedelje ranije. Uz službu u crkvi, litiju oko hrama, nastup folkloraša iz KUD-a „ Banatski vez“, kao i mešovitog hora „ Sveti Aleksandar Nevski“ i kasnije druženje u lokalnom vatrogasnom domu obeležen je početak proslave. 

Svi događaji koji su sledili do 22. maja bili su u duhu obeležavanja slave sela. Redovne prvenstvene utakmice dolovačkih klubova u prethodne dve nedelje bile su posećenije, a upriličeno je i nekoliko sportskih dešavanja upravo povodom seoske slave. Najpre je u nedelju, 21. maja upriličen turnir u karateu u sali Osnovne škole, a zatim i kasačke trke istog popodneva  na lokalnom hipodromu. 

I Dom kulture imao je svoj udeo u obeležavanju dana Dolova. Upriličena je jedna humanitarna žurka u petak, 12. maja, kao i pozorišna predstava „Vesele sedamdesete“ veče uoči slave. 

I manifestacija „Kad bagrem miriše“ koju organizuju ljubitelji Deliblatske peščare na čelu sa Ivanom Prvuljem desila se u ovom periodu, u petak, 19. maja, u holu Osnovne škole.

 

REZANJE KOLAČA U RUMUNSKOJ CRKVI

 

Sam dan seoske slave, ponedeljak 22. maj, započeo je najpre zajedničkom službom dva srpska hrama, u Velikoj crkvi, uz rezanje slavskog kolača, litiju oko hrama i koktel u porti crkve.

Koktel je priređen i u zgradi Mesne zajednice, takođe uz rezanje slavskog kolača, prisustvo više sveštenika, predstavnika gradske uprave, kao i lokalnih ustanova i institucija, sportskih klubova i udruženja. 

 

BANATSKI VEZ ISPRED MZ

 

Pre samog svečanog čina ispred zgrade Mesne zajednice nastupili su mladi foklkloraši KUD-a „ Banatski vez“, koji su uveličali i popodnevnu prvenstvenu rukometnu utakmicu muškog rukometnog kluba.

Slavlje je nastavljeno u centru sela u popodnevnim satima, gde su u raznim špilerajima najpre uživali mališani, a nastavljeno je do sitnih sati za one malo starije u lokalnim kafićima.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00