ponedeljak, 22. maj 2017.  18:21h
Pročitano 1571 puta

Pančevo najtransparentnija lokalna samouprava u 2017. godini

Transparentnost Srbija je i ove godine, kao i pre dve godine, sprovela istraživanje "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji".

Pančevo je bilo među 15 lokalnih samouprava u kojima je sprovedeno istraživanje i zabeležilo je indeks 67, na skali od 0 do 100, što je za šest indeksnih poena bolje nego pre dve godine. Sa četvrtog naš grad je ove godine zauzeo prvo mesto po transparentnosti Pančevo je bilo među 15 lokalnih samouprava u kojima je sprovedeno istraživanje i zabeležilo je indeks 67, na skali od 0 do 100, što je za šest indeksnih poena bolje nego pre dve godine. Sa četvrtog naš grad je ove godine zauzeo prvo mesto po transparentnosti Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Reč je o projektu koji je realizovan uz finansijsku pomoć Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji. Projekat je realizovan u periodu februar-maj 2017. godine. 

Na osnovu iste metodologije kao i pre dve godine, uz modifikovanje i preciziranje nekoliko indikatora, ovoga puta je ocenjeno i rangirano 15 jedinica lokalne samouprave u Srbiji - one koje su bile među najbolje ocenjenim 2015. godine, najveći gradovi, kao i jedinice lokalne samouprave u kojima su, takođe uz podršku Misije OEBS u Srbiji, u međuvremenu organizovani okrugli stolovi sa predstavnicima lokalnih vlasti i administracija u cilju povećanja transparentnosti.

Pančevo je bilo među obuhvaćenim jedinicama lokalne samouprave i imamo zadovoljstvo da obavestimo javnost da je zabeležilo indeks 67, na skali od 0 do 100, što je za šest indeksnih poena bolje nego pre dve godine. Ne samo da je zabeležen rast od 2015. godine kada je Pančevo bilo na 4. mestu, već je lokalna samouprava Pančeva ovom ocenom dospela na vrh ovogodišnje tabele i zauzela 1. mesto, navodi se u saopštenju Gradske uprave Pančevo.

Važno je napomenuti da se, kao i prilikom rangiranja 2015. godine, indikatori ne odnose samo na zakonske obaveze jedinica lokalne samouprave. Zakoni i podzakonski akti propisuju pravila koja bi trebalo da obezbede određeni nivo transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Transparentnost Srbija je utvrdila i indikatore čije bi ispunjavanje donelo dodatni nivo transparentnosti.

Istraživanjem su obuhvaćeni Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Kraljevo, Jagodina, Paraćin, Raška, Novi Pazar, Tutin, Vranje, Bujanovac i Preševo

Sve indikatore na osnovu kojih je ocenjeno Pančevo, kao i sve druge detalje o istraživanju, možete videti na sajtu Transparentnosti Srbija, na stranici Istraživanja o korupciji.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00