četvrtak, 18. maj 2017.  19:17h
Pročitano 940 puta

U Pančevu prvi put organizovana javna akcija podrške LGBT osobama

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17.maj, prvi put je obeležen u sedam gradova u Srbiji zajedničkim akcijama organizacije „Labris“, državnih institucija i lokalnih organizacija civilnog društva.

U Pančevu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije organizovana konferencija za novinare U Pančevu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije organizovana konferencija za novinare Nandor Ljubanović

Ove godine su se, u obeležavanju ovog datuma, prestonici prvi put pridružili i Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo, Novi Pazar i Kragujevac, organizacijom javnih aktivnosti kojima je skrenuta pažnja javnosti na položaj LGBT populacije. 

U ovih sedam gradova funkcionišu „Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama“ u kojima ravnopravno učestvuju LGBT udruženja i predstavnici državnih institucija (policije, tužilaštva, gradske uprave, centara za socijalni rad i drugih) koje prate i reaguju na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe. 

Prvi put ove godine obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije javnim akcijama izvan Beograda. To pokazuje snagu i uticaj lokalnih mreža u ovim gradovima i pomaže razbijanju predrasuda i poboljšanju položaja LGBT osoba, kaže Jelena Vasiljević, koordinatorka za zagovaranje iz organizacije „Labris“ koja realizuje projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ u pomenutih sedam gradova.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, „Labris“ je u Beogradu organizovao javni skup podrške LGBT osobama na Trgu Republike, a u Skupštini grada Beograda su javno čitane životne ispovesti pripadnika LGBT zajednice. U Subotici je započela video kampanja, u Nišu su aktivisti, zasadivši prve sadnice na Tvrđavi, počeli da formiraju park tolerancije. U Kragujevcu je, takođe, održana ulična akcija, u Pančevu konferencija za medije, a u Novom Pazaru je prvi put javno prezentovan rad Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u ovom gradu. 

 

IMG 3513

Na slici: detalj s konferencije za novinare održane u Pančevu  (foto: Nandor Ljubanović)

 

Na konferenciji u Pančevu članovi Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije održali su prezentaciju dosadašnjih aktivnosti. Ovim povodom promovisana je i inicijativa za izradu akcionog plana grada Pančeva za prevenciju i zaštitu od diskriminacije za period od 2017. do 2020. godine.

Projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ realizuje organizacija „Labris“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

U organizaciji akcija u sedam gradova, pored „Labrisa“, učestvovale su lokalne organizacije civilnog društva: „Gayten LGBT“, „Haver Serbia“, „Više od pomoći“, „As centar“ (Beograd), „Urban in“ (Novi Pazar), „Izađi“, „Novosadski humanitarni centar“, „Crvena linija“ (Novi Sad), „ŽMIG“, „Nova +“ (Pančevo), „Grupa za decu i mlade Indigo“, „Kolektiv Niš“ (Niš), „Alternativni krug“, „Romsko srpsko prijateljstvo Stablo“, „Romski informativni centar“ (Kragujevac) i  „Stav+“ (Subotica). 

Važno je napomenuti da Labris sprovodi akcije obeležavanja IDAHOT-a sa više od 80 partnera, i to 66 institucija i 22 organizacije civilnog društva.

 

Autor:  LABRIS
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00