petak, 12. maj 2017.  14:38h
Pročitano 6139 puta

Pančevo kupilo katamaran: plivačica Anja Crevar kumovala imenu broda

U Pančevo je stigao katamaran, turistički brod koji je Grad kupio po želji građana koji su glasali za ovaj predlog u novembru 2015. godine u okviru projekta “Participativno budžetiranje”.

Odlukom Grada Pančeva katamaran će biti poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji grada Pančeva Odlukom Grada Pančeva katamaran će biti poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Brodarska praksa je da se prilikom dolaska bilo kakvog plovila na matični vez upriliči i njegov svečani doček, a u našem slučaju je to bilo i formalno krštenje katamarana, koje je u ime grada, po tradiciji, trebalo da obavi osoba ženskog pola  - “kuma”. 

Plivačica iz Pančeva, Anja Crevar, bila je kuma gradskom katamaranu i dala mu je ime “Panuka”, a kako običaji nalažu, pre porinuća o brod je razbijena i boca šampanjca.

 

IMG 20170512 120748

 

Proglašavam ovaj katamaran imenom “Panuka”, želim mu mirne vode i da dugo plovi po vodama u Pančevu na radost i užitak njegove posade i putnika, kazala je Anja Crevar.

Odlukom Grada Pančeva katamaran će biti poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji grada Pančeva koja je iz tih razloga Planom i programom rada za 2017. godinu predvidela „Aktiviranje nautičkog turizma uključivanjem u turističku ponudu katamarana kojim će se organizovati vožnje po Tamišu i Dunavu“.

Zato je gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, tokom svečane ceremonije uručio ključeve katamarana Nikoli Stoilkoviću, v.d. direktoru Turističke organizacije Pančevo.

Ovo je izuzetna prilika da građani siđu na reku, upoznaju priobalje Tamiša, poznato izletište "Belu Stenu", da pogledaju svetionike na Dunavu. Prve vožnje biće za petnaestak dana kada ćemo najaviti manifestaciju Dani Vajferta, kada ćemo imati organizovanu posetu turističkih novinara Srbije. Prve vožnje biće organizovane oko Bele stene i ostrva za dve nedelje, rekao je Nikola Stoilković.

 

 

0 sasa pavlov na otvaranju govor

 

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva je rekao da je nabavka katamarana rezultat projekta na koji je veoma ponosan, a to je “Participativno budžetiranje”.

Nabavka ovog katamarana i razvoj turizma nalaze se u Strategiji razvoja Grada Pančeva, jer želimo da što više građana izađe na reke, na Tamiš i Dunav. Posebno mi je drago što je ovo rezultat želje naših građana, da imamo jedno ovakvo plovilo i samim tim i mogućnost da se obiđu i neke tačke na Tamišu koje mnogi Pančevci do sada nisu imali prilike da vide, kazao je Pavlov.

Sa pristana “Rock’n’river” porinut je katamaran u prvu promotivnu vožnju Tamišem u koju su krenuli kuma Anja Crevar, v.d. direktor Turističke organizacije, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov, članovi gradskog veća i predstavnici medija.

 

0 katamaran panuka

 

Za nabavku katamarana “Panuka” Grad Pančevo je iz budžeta izdvojio pet miliona dinara. Plovilo je kapaciteta do 12 osoba, a izradilo ga je preduzeće „Sidro" iz Ostružnice.

„Panuka" je napravljena od aluminijuma, a pokreću je dva vanbrodska motora od 30 KS i kako se navodi u saopštenju Gradske uprave "zadovoljava sve tehničke i bezbednosne uslove u plovidbi u svim hidrometereološkim uslovima karakterističnim za unutrašnje vode".

U ovoj godini ture gradskim katamaranom biće besplatne, a u Turističkoj organizaciji saznajemo da će jedna od tura biti organizovana već za dve nedelje.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00