četvrtak, 11. maj 2017.  19:59h
Pročitano 2788 puta

Nagrađeni najbolji davaoci krvi u prošloj godini (FOTO)

Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo danas je povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi organizovala svečanost povodom dodele priznanja davaocima krvi, pojedincima i najuspešnijim kolektivima za ostvarene rezultate u 2016. godini.

Priznanja Crvenog krsta Srbije, na osnovu novog Pravilnika o jedinstvenim kriterijumima i vrstama priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi - /koji je usvojen u decembru 2015. od strane UO CK Srbije/, uručili su Crveni krst Pančevo, Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo i Grad Pančevo.

Jelena Pešić, načelnica Službe za transfuziju kazala je da su se svečanim uručivanjem priznanja, na prigodan način, predstavnici navedenih ustanova i institucija zahvalili pre svega dobrovoljnim davaocima krvi – pojedincima kao i kolektivima/kompanijama, školama, naseljenim mestima, udruženjima građana, koji redovno učestvuju u procesu obezbeđivanja rezervi  krvi.

Zahvaljujući redovnosti u davanju krvi dobrovoljnih davalaca kao i kontinuiranom radu volontera saradnika u organizovanju akcija davanja krvi, rezerve krvi u Službi za transfuziju, najveći broj dana u godini su bile stabilne, rekla je Pešić.

U foajeu Kulturnog centra uručena su priznanja za 35 puta datu krv - 109 davalaca krvi i za 50 puta datu krv - 68 davalaca krvi.

Takođe je nagrade dobilo 18 učenika osnovnih škola iz grada i naseljenih mesta, koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu Crvenog krsta Srbije, pod nazivom „Krv život znači“. Nagrađeni radovi stekli su pravo takmičenja na republičkom nivou.

Nakon toga, u Svečanoj sali Kulturnog centra uručena su priznanja za 75 puta datu krv za 23 davaoca krvi i za 100 puta datu krv priznanje je dobilo 5 davalaca krvi.

 

0 svecana sala davaoci 2017

 

Uručena su i kolektivna priznanja za sledeće kategorije:

U kategoriji kompanija, priznanje pod nazivom „Široko srce“, dobio je kolektiv HIP Petrohemije, koji je u 2016. godini poklonio 801 jedinica krvi. Ako taj broj podelimo sa brojem zaposlenih dobija se procenat od 56,50%.

U kategoriji srednjih škola, priznanje „Široko srce“ dobili su učenici Medicinske škole „Stevica Jovanović“ sa procentom 63,50%

U kategoriji naseljenih mesta priznanje je dobila MZ Glogonj, a priznanje je preuzela „Nevladina omladinska organizacija Glogonj“, koja u ovom naseljenom mestu organizuje akcije dobrovoljnih davanja krvi. 

Na početku svečanosti svojim pesmama prvo su se predstavile dve devojčice, učenice Osnovne škole iz Dolova koje su osvojili prvo i drugo mesto na ovogodišnjem literarnom konkursu Crvenog krsta.

 

0 os dolovo prvo i drugo mesto

 

Zahvaljujemo i kompanijama: Avioindustrija, Telekom i PTT, HIP Azotari, RNP, Javnim komunalnim preduzećima, Gerontološkom centru, svim naseljenim mestima koja učestvuju u obezbeđivanju krvi: Kačarevo, Banatsko Novo Selo, Dolovo, Starčevo, Omoljica, Ivanovo, kao i svakom pojedincu - davaocu krvi.

Osim čestitki svim primaocima priznanja, želimo da istaknemo veliki doprinos koji su dale i ostale sredine: pre svega sve srednje škole u Pančevu koje vrlo malo zaostaju u procentu za dobitnikom priznanja. Više puta smo isticali doprinos koji u obezbeđivanju krvi zdušno daju srednjoškolci i studenti u našem gradu. Veliko hvala svim učenicima koji su dali krv u prošloj kalendarskoj godini, rekla je Jelena Pešić.

Rezerve krvi trenutno su stabilne. 

U redovnoj organizovanoj akciji u HIP Petrohemiji 9. i 10. maja sakupljene su 102 jedinice krvi. To će obezbediti stabilne rezerve krvi i nadalje, rekla je dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije.

Prva sledeća dogovorena akcija je u MZ Starčevo u utorak,16. maja od 8 do 10 sati.

U realizaciji kulturno-umetničkog programa učestvovali su članovi KUD Stanko Paunović iz Pančeva.

 

0 kud stanoko paunovic 2017

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/N.R.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00