ponedeljak, 8. maj 2017.  07:22h
Pročitano 2527 puta

Izabrani dobitnici Povelje „Pro futuro“ za 2017. godinu

Povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana Pobede nad fašizmom, i ove godine će Centar za unapređenje interkulturalnog dijaloga „In Medias Res”, jedanaesti put za redom, dodeliti tradicionalne Povelje „Pro futuro” („Za budućnost”), pojedincima, udruženjima građana i institucijama sa teritorije Grada Pančeva, koji su svojim radom i zalaganjem, u okviru svakodnevnih aktivnosti, doprineli unapređenju interkulturalnog dijaloga i očuvanja građanskog društva. 

Povelje "Pro futuro" dodeljuje se povodom Dana Evrope, 9. maja Povelje "Pro futuro" dodeljuje se povodom Dana Evrope, 9. maja Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Na predlog prošlogodišnjih dobitnika (Dopisništva RTV iz Pančeva, Filipa Krumesa i Udruženja Građana “Poseti Pančevo”) ovogodišnja priznanja biće dodeljena dr Ivani Spasović, Predragu Starčeviću i portalu „013 info“.

Obrazloženje žirija:

Povelja „Pro Futuro” dodeljuje se Predragu Starčeviću, učitelju Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Pančeva za dugogodišnji izuzetno kreativan i inventivan rad u prosveti kako u Srbiji tako i u inostranstvu (u Grčkoj) gde je posebnu pažnju posvetio razvoju tolerancije među mladima, prihvatanju različitosti i životu u zajedništvu i miru. Pored pedagoškog rada Predrag Starčević je uvaženi pisac, istrazivač i psihoterapeut.
Posebno se ističe njegov volonterski rad sa decom i roditeljima kao i više desetina istraživačkih projekata na polju psiholoških problema dece sa područja zahvaćenih ratom. Autor je velikog broja stručnih radova kao i jedinstvenog Bukvara za decu za prvi razred osnovne škole na srpskom jeziku u kome su značajna poglavlja koja obrađuju toleranciju i nose nazive “Slični, baš lepo. Različiti, pa šta”, “Tako smo bogatiji” i “Hajde da razumemo jedni druge”. Pokretač je i akcije “Učitelji u bolnice” u okviru koje je držao psihološke radionice sa bolesnom decom na Dečijem odeljenju bolnice u Pančevu.
Dobitnik je velikog broja priznanja, diploma i nagrada za pedagoški, istraživački, volonterski i književni rad.

Povelja “Pro Futuro” se dodeljuje Portalu “013 info” zbog izuzetno vrednog novinarskog projekta Redakcije na jezicima nacionalnih zajednica, koji je finansiran od strane Republičkog ministarstva kulture i informisanja.
U ovaj projekat uključeni su bili novinari iz redakcija na mađarskom, rumunskom, slovačkom i makedonskom jeziku. Oni su na Portalu objavljivali tekstove iz svih segmenata života nacionalnih zajednica, čime su doprineli promovisanju i razvoju interkulturalnog dijaloga u našoj sredini. Za ovu godinu Portal “013 info" najavio je i razvoj prvobitnog projekta sa više novina koji bi još više razvili ideju o interkulturalnosti i boljoj afirmaciji manjinskih zajednica i etničkih grupa koje žive u ovom delu Vojvodine.

Ovogodišnja Povelja “Pro Futuro” za doprinose razvoja interkulturalizma i očuvanja vrednosti građanskog društva, biće dodeljena istoričarki i istraživaču dr Ivani Spasović. 
Ivana Spasović je ne samo prethodnih godina, već i tokom prethodnih decenija svojim istraživačkim ali i sveukupnim javnim angažmanom dosledno, na veoma autentičan i originalan način kroz svoje istraživačke radove afirmisala vrednosti interkulturalizma. Ivana Spasović nas svojim radom podseća na važne istorijske događaje, kao i na zaboravljene velikane koji su živeli na našim prostorima i koji su ostavili snažan pečat ne samo u kulturi, umetnosti i nauci Srbije, već i čovečanstva, a koje svojim dirljivim ljudskim sudbinama, bude u nama pomalo zaboravljena osećanja zajedništva, razumevanja, pripadnosti, tolerancije, ljubavi i svega onoga što nas čini humanima. 
Veliki izumi, dostignuća, ali i ratovi, stradanja i patnja svih naroda u različitim okolnostima su samo deo istraživanja na koje nas podseća dr Spasović u svojim radovima, sa namerom da nas opomene da budemo bolji ljudi, i da sredina u kojoj živimo postane plemenitije mesto za život. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/V.M.
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00