ponedeljak, 24. april 2017.  21:55h
Pročitano 3978 puta

Stari običaji: druganje u Dolovu (FOTO)

U Dolovu se, između ostalih uskršnjih običaja, neguje i jedan stari koji nosi naziv “Druganje”.

Kada bi izabrali druga ili drugaricu sa kojim bi se drugali oni bi se najpre poljubili kroz venčić, zatim bi se okrenuli oko sebe, još jednom poljubili kroz venčić i zatim razmenili farbana jaja Kada bi izabrali druga ili drugaricu sa kojim bi se drugali oni bi se najpre poljubili kroz venčić, zatim bi se okrenuli oko sebe, još jednom poljubili kroz venčić i zatim razmenili farbana jaja N.R.

Upriličuje se drugog ponedeljka posle Uskrsa, na takozvani Pobusani ponedeljak, a glavni akteri su mališani.

Na “pobusani” ponedeljak u centralnoj dolovačkoj dolini odvija se spontano okupljanje mališana koji se na simboličan način druže, tucanjem farbanim jajima i ljubljenjem kroz venčiće od cveća. Tako se i ove godine danas u popodnevnim časovima plato ispred stare škole zašareneo veselim bojama i osmesima klinaca i klinceza.

 

DRUGANJE.2

 

Oni bi nosili korpice sa farbanim jajima i ispletene venčiće od cveća. Kada bi izabrali druga ili drugaricu sa kojim bi se drugali oni bi se najpre poljubili kroz venčić, zatim bi se okrenuli oko sebe, još jednom poljubili kroz venčić i zatim razmenili farbana jaja. 

Običaj datira iz davnih vremena, još dok su u selu postojale dve zgrade osnovne škole, pa su deca bila razdvojena. Da bi se upoznali vršnjaci iz različitih krajeva sela nastao je ovaj običaj. 

Danas su svi Dolovački mališani u istoj školskoj zgradi, upravo u dolini gde se odvija i Druganje, ali je ovaj stari tradicionalni običaj ostao.  

 

DRUGANJE

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00