subota, 22. april 2017.  15:22h
Pročitano 3800 puta

Na Dan planete Borković u Pančevu zasadio drvo

U okviru obeležavanja Dana planete u Pančevu je, između ostalog, organizovana sadnja drveta na Tamiškom keju.

Mladicu javora na Tamiškom keju zasadio je automobilista Dušan Borković Mladicu javora na Tamiškom keju zasadio je automobilista Dušan Borković Pančevo.MOJKraj.rs

Mladicu javora zasadio je automobilista iz Pančeva Dušan Borković.

Vrlo sam srećan što sam imao priliku da u svom rodnom gradu, nedaleko od zgrade u kojoj sam odrastao zasadim ovaj javor i što ću za nekoliko godina svojoj deci moći da pokažem drvo koje sam zasadio. Pozivam sve sugrađane i sve građane Srbije da vode računa o životnoj sredini, da štitimo šume i svako drvo, jer ova Planeta je jedina kuća koju imamo. Ako mi ne vodimo računa o njoj ko će drugi, rekao je Borković.

 

0 borkovic drvo

 

Obeležavanje Dana planete organizovala je Kancelarija za mlade. Jedan deo programa organizovan je juče u Gimnaziji “Uroš Predić” u Pančevu, a drugi deo obuhvata sadnju drveta na keju, a zatim i šetnju kroz Gradsku šumu.

Mirjana Savkov, koordinatorka Kancelarije za mlade u Pančevu podsetila je da Grad tradicionalno povodom Dana planete organizuje neku akciju.

Namerno smo odlučili da ove godine to bude naš poznati automobilista i naš sugrađanin Dušan Borković i da ličnim činom pokaže da svakog dana svako od nas može da učini nešto za našu Planetu. On je zasadio drvo i time dao doprinos da nam životna sredina u Pančevu bude zdravija, kazala je Savkov.

U Gimnaziji "Uroš Predić" juče je otvorena izložba učeničkih radova na temu ekologije u holu škole i održan Sajam udruženja građana, nakon čega su gimnazijalci priredili Gimzelenu žurku. Nakon sadnje drveta zainteresovani Pančevci imali su priliku da prošetaju Gradskom šumom.

Planinarsko-ekološki klub Soko i Branislav Rovčanin upoznali su građane sa biljnim i životinjskim svetom i specifičnostima šume na drugoj obali Tamiša.

 

IMG 20170422 120447

 

Dan planete obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Cilj obeležavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine. Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošcu, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenje životne sredine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00