sreda, 19. april 2017.  11:51h
Pročitano 2627 puta

OBIČAJ: Zajednička litija u Dolovu (FOTO)

Dolovci su u ponedeljak, 17. aprila, na drugi dan Uskrsa, upriličili, sada već tradicionalnu, zajedničku litiju iz svoja tri pravoslavna hrama, Velike, Male i Rumunske crkve.

Sve tri dolovačke crkve decenijama su imale pojedinačne litije, sa obilaženjem ulica i useva u svojim parohijama, a pre 7 godina upriličena je prva zajednička litija, koja je sada već postala tradicionalna Sve tri dolovačke crkve decenijama su imale pojedinačne litije, sa obilaženjem ulica i useva u svojim parohijama, a pre 7 godina upriličena je prva zajednička litija, koja je sada već postala tradicionalna N.R.

Iznošenje litije i molitva za useve obavlja se već vekovima, uz manje prekide, o drugom danu Uskrsa i drugom danu praznika Svete Trojice (Duhovi).

Sve tri dolovačke crkve decenijama su imale pojedinačne litije, sa obilaženjem ulica i useva u svojim parohijama, a pre 7 godina upriličena je prva zajednička litija, koja je sada već postala tradicionalna. Tako su i ove godine u ponedeljak, 17. aprila u prepodnevnim satima, nakon svetih liturgija u hramovima, iz njih su najpre krenule pojedinačne litije. 

 

ZAJEDNIČKA LITIJA. 6

 

One su se potom stopile u jednu, kod vatrogasnog doma u centralnoj dolovačkoj dolini, gde je i upriličena zajednička molitva uz prisustvo sva tri sveštenika i više stotina meštana. 

Upečatljiv je bio prizor kada su se litije iz različitih pravaca, spojile u jednu. I meštani su prepoznali veličinu ovog događaja, pa se svake godine na zajedničkoj molitvi okupljaju u sve većem broju.

 

ZAJEDNIČKA LITIJA. 4

 

Litiju su uveličali i članovi KUD-a „Banatski vez” svojim prisustvom u narodnim nošnjama. Uskršnja litija je molitva za rodnu godinu, pre svega za dobar rod pšenice, ali i za napredak sela i zdravlje meštana. 

Zajedničku litiju Dolovci će upriličiti i u ponedeljak, 5. juna, drugog dana praznika Duhova, kada će se, između ostalog, moliti za dobar rod kukuruza.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00