nedelja, 16. april 2017.  12:02h
Pročitano 2351 puta

Danas Uskrs slave hrišćani i pravoslavne i katoličke crkve

Hrišćani i pravoslavne i katoličke crkve danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. 

Uskršnje slavlje je za vernike kraj velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su uskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove Uskršnje slavlje je za vernike kraj velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su uskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove www.pixabay.com

Njime se obeležava događaj koji je sama suština Hrišćanstva. Ustanovljen je u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, o čemu svedoče Jevanđelja.

Uskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja. 
Uskršnje slavlje je za vernike kraj velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su uskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove. Hrišćani slave Uskrs tri dana.

Kod nas uobičajeno je da se ovaj praznik čestita sa "Hristos vaskrse" a odgovara sa "Vaistinu vaskrse".

U Pančevu je, kao i u ostatku Srbije, obeležavanje Ukrsa počelo ponoćnim liturgijama u hramovima. Ponoćnim Vaskršnjim liturgijama završavaju se dani žalosti a svečanom ponoćnom litijom, prazničnim pesmama i crkvenim zvonima obeležava se početak praznovanja Vaskrsenja Hristovog.

Ovogodišnja litija u Pančevu, zbog kiše, nije išla centrom grada, već je ovaj put tri puta obišla oko Svetouspenskog hrama. 

Pančevci kojima nije smetala kiša Uskrs su dočekali u ponoć u porti Crkve s dva tornja. 

 

0 uskrs kulik vojlovica 2017

Na slici: ovako je bilo danas u Vojlovici na svečanom bogosluženju, foto: Dejan Valek

 

Danas, na Uskrs, u Vojlovici je svečano bogosluženje služio sveštenik slovačke evangelističke crkve dr Branislav Kulik.

U svečanom delu službe učestvovali su deca crkvenog podmlatka, crkveni hor i mešoviti hor slovačkog Kulturno-prosvetnog društva Đetvan.

 

0 uskrs vojvlovica hor

Na slici: Mešoviti hor slovačkog Kulturno-prosvetnog društva Đetvan danas na bogosluženju u Vojlovici, foto: Dejan Valek

 

Sutra, na vaskršnji ponedeljak, u vojlovačkom Spomen domu biće održan koncert slovačkog Kulturno-prosvetnog društva Đetvan od 18 časova.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/D.Valek
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00