četvrtak, 30. mart 2017.  13:12h
Pročitano 4292 puta

Počela izgradnja zgrade za socijalno stanovanje na Tesli

U naselju Tesla, u Čumićevoj 52 danas je počela da se gradi zgrada socijalnog stanovanja, sa osam stanova namenjenih za iznajmljivanje građanima Pančeva po nižim cenama od tržišnih.

Izlivaju se temelji za novu zgradu za socijalno stanovanje, u naselju Tesla Izlivaju se temelji za novu zgradu za socijalno stanovanje, u naselju Tesla Pančevo.MOJKraj.rs

Kamen temeljac je postavljen danas, rok za završetak radova je 180 dana, a u zgradi će biti osam stambenih jedinica.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je rekao da se na ovaj način nastavlja ono što je započeto pre izvesnog vremena kako bi se stambeno zbrinuli naši sugrađani koji ne mogu da priušte stan po ekonomskim cenama.

Na ovaj način će i oni sebi moći da priušte stanove, jer se ovde radi o neprofitnom stanovanju. Ovo je i još jedan vid saradnje s Ministarstvom infrastrukture, koja je uspostavljena pre nekoliko godina, jer će izgradnja dvotrećinski biti finansirana iz budžeta grada Pančeva a trećinu je obezbedilo Ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu, kazao je Pavlov.

 

IMG 20170330 121815

 

Zdenka Jokić, direktorka Gradske stambene agencije Pančevo kazala je da će ovi stanovi biti namenjeni isključivo za izdavanje i da neće moći da se otkupe.

Dobiće ih naši sugrađani koji ispunjavaju određene kriterijume, oni će biti jeftiniji za 40 ili 50 odsto od zakupnina na tržištu. Prvi ugovor biće na određeno vreme, na pet godina. Nakon toga, ukoliko su savesni i uredno izmiruju obaveze, njima će se ti ugovori produžavati. Ovi stanovi su iz projekta socijalno dostupnog neprofitnog stanovanja i zato neće moći da se otuđe, odnosno neće biti predmet kupovine, objasnila je Zdenka Jokić.

Neki od kriterijuma koje će morati da ispune građani koji budu konkurisali za ove stanove, su da imaju dovoljno novca za plaćanje zakupa i da im ostane za život. Do sada je bilo dva ovakva konkursa.

To je poseban projekat po Odluci o davanju u zakup gradskih stanova. Kriterijumi su takođe da jednočlana porodica ne sme biti u manje od 10 do 20 kvadrata. Minimum je deset kvadrata po članu. Moraju imati sredstva, redovne prihode, jer to nisu stanovi za socijalo ugrožene kategorije stanovništva, kazala je Jokić. 

 

IMG 20170330 115725

 

Poslednji put pre dve godine je na ovakav način obezbeđeno stanovanje za 8 porodica, kada je završena zgrada u Maksima Gorkog, a po završetku izgradnje i u ovom stambenom objektu biće osam stanova. Ono što se zna je da će Gradska stambena agencija biti investitor još jedne ovakve zgrade u Svetozara Miletića ulici.

Cena zakupa ovih stanova koji se zidaju u naselju Tesla će se znati kad zgrada bude završena i zavisiće od kvadrature i troškova gradnje. Investitor je Grad Pančevo sa Gradskom stambenom Agencijom Pančevo. Vrednost projekta je 27 miliona dinara, a oko 9 miliona dinara će finansirati Ministarstvo infrastrukture i građevinarstva. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00