sreda, 29. mart 2017.  16:20h
Pročitano 3140 puta

Predstavljena monografija o Mihajlu Pupinu

Svetski poznati naučnik Mihajlo Pupin pre tačno 150 godina krenuo je u školu u Pančevu, u Gimnaziju, a taj jubilej bio je povod da dva naučnika dr Dragoljub Martinović i dr Dragoljub Cucić naprave ilustrovanu monografiju u kojoj se, pored poznatih činjenica, nalaze i ekskluzivni detalji, koji do sada nigde nisu objavljeni.

Pred Gimnazijalcima u Pančevu predstavljena knjiga o Mihajlu Pupinu Pred Gimnazijalcima u Pančevu predstavljena knjiga o Mihajlu Pupinu Pančevo.MOJKraj.rs

Svi podaci i svi detalji o našem naučniku sada mogu da se pronađu na jednom mestu, u monografiji „Naučnik i patriota Mihajlo Idvorski Pupin”, koja je predstavljena u gimnaziji „Uroš Predić” u Pančevu, nakon što je prvi put predstavljena u Idvoru, 12. marta.

Dr Dragoljub Martinović kaže da je monografija "Naučnik i patriota Mihajlo Pupin Idvorski" knjiga o svim doprinosima Mihajla Pupina, naučnim, izumiteljskim, dobrotvornim i nacionalno-političkim, specifična po tome što je u njoj sažeto šest knjiga Zavoda za udžbenike o našem velikom naučniku. 

Zgodno je da to neko pročita u sažetom obliku, pa onda detaljnije da proučava. Prikazana su mesta u kojima je boravio i ljudi sa kojima je radio i koji su zaslužni za njegov uspeh. Predstavljen je  kompletan Pupinov naučno-istraživački rad, ali otkrivene su i njegove političke aktivnosti. Ono što je istaknuto jesu naučni doprinosi Mihajla Pupina koji su manje poznati, objasnio je dr Martinović.

Ogroman doprinos nauci potvrđuju 34 verifikovana patenta. Dr Martinović kaže da je Pupin dao ogroman doprinos razvoju telekomunikacija, jer je on prvi patentirao višekanalni prenos, da se kroz jednu žicu i kroz jedan prostor može prenositi ne samo jedan signal, jedan kanal, jedan govornik nego desetine hiljada što je dalo veliku mogućnost za ekspanziju telekomunikacija. U oblasti elektronike postoje tri osnovne komponente. To su ispravljač za napajanje, generator signala i oscilator i pojačavač.

Pupin je prvi patentirao elektronski ispravljač i elektronski oscilator, ali tome se u školama ne pridaje velika pažnja. Taj patent za elektronski oscilator je od izuzetnog značaja, jer je to u elektronici isto što i točak u mehanici. Ogroman doprinos koji je takođe bio osnova za dalji razvoj elektronike i telekomunikacija. To je fantastično otkriće i vredi 10 nobelovih nagrada. To se nije ranije naglašavalo i u naučnom svetu je to takođe malo poznato jer se u školama ne naglašava autor nego se naglašavaju samo doprinosi, kaže dr Martinović.

 

IMG 20170403 102031

 

Pupin je uradio dosta i u oblasti medicine, za rendgensko zračenje. Tokom eksperimentisanja Pupin je vršio snimanje pacijenata koje su mu lekari saradnici dovodili. Koristeći  fluorescentne ekrane koje je dobio od prijatelja Tomasa Edisona uspeo je da smanji vreme rendgenskog zračenja.

On je poboljšao kvalitet slike tako što je prepoznao i otkrio sekundarno zračenje. To je takođe veliki naučni doprinos jer se smanjila ekspozicija odnosno izlaganje pacijenta od nekoliko časova do nekoliko sekundi. Pupin je prvi patentirao i elektronski ispravljač i još mnogo toga što je u monografiji na jedan razumljiv način i objašnjeno, saznajemo od prof. dr Dragoljuba Martinovića, autora monografije.

 

IMG 20170403 101954

 

U monografiji je predstavljeno i Pupinovo angažovanje za Srbiju tokom Balkanskih ratova i tokom Prvog svetskog rata, a objašnjen je i njegov odnos sa Nikolom Teslom. Njih dvojica su bili najpoznatiji Srbi na Menhetnu, ali nisu se mnogo družili, jer dok je jedan uživao u svojoj samoći, drugi je voleo društvo i timski rad.

U monografiji je ispričan i život Pupina, istaknuti su doprinosi i njegove knjige. Ukratko je izloženo i da su njegove knjige značajne. Pogotovo su lepe knjige “Romansa mašina” i “Nova reformacija” gde je izložen Pupinov naučno-filozofski pristup tako da je ova monografija u papirnom formatu skromno izdanje, crno belo, sitan je font, međutim po sadržaju mislim da su do sad najsveobuhvatnije obrađeni Pupinov život i delo, zaključio je dr Martinović.

 

0 cucic i martinovci u gimnaziji

 

Dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” u Pančevu kaže da se u ovaj projekat uključio na poziv dr Martinovića i sa zadovoljstvom pristao da bude koautor monografije.

Sad imamo sve o Mihajlu Pupinu sažeto na jednom mestu. To će koristiti istraživačima i svima koji žele da saznaju nešto novo o našem naučniku, a koristiće i našem Regionalnom centru za talente. Dobar je kolaž nečeg što je popularno, što mogu da čitaju deca ali i naozbiljniji istraživači zato što je protkana sa niz referenci uzetih iz istraživačkih radova, života i rada Mihajla Pupina, kaže Dragoljub Cucić.

Ova monografija javnosti je prvi put predstavljena u Idvoru, 12. marta, kada je obeleženo 82. godine od smrti Mihajla Pupina.

Objavljivanje monografije finansirano je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00