nedelja, 26. mart 2017.  22:19h
Pročitano 6949 puta

Zagajička brda: pogled s vrha Deliblatske peščare (FOTO)

Članovi planinarsko-ekološkog društva „Soko” upriličili su juče pešačku turu po Deliblatskoj peščari sa usponom na Zagajička brda.

Put Peščare u subotu u ranim jutarnjim časovima krenula je grupa od tridesetak zaljubljenika u prirodu Put Peščare u subotu u ranim jutarnjim časovima krenula je grupa od tridesetak zaljubljenika u prirodu N.R.

Ovo je bila još jedna prilika da se bolje upozna prirodni rezervat koji je blizu našeg Grada i pristupačan je. Ali ovoga puta Peščara je mogla da se vidi i iz jednog malo drugačijeg ugla, sa njene najviše tačke. 

 

ZAGAJIČKA BRDA POČETAK TURE

 

Put Peščare u subotu u ranim jutarnjim časovima krenula je grupa od tridesetak zaljubljenika u prirodu predvođena iskusnim planinarima Branislavom Rovčaninom, Srđanom Nikićem i Milanom Končarom. Oni su ispred PEK „Soko” i organizovali ovu jednodnevnu pešačku turu. 

Od mesta Šušare počelo je pešačenje peščanim stazama. U ovo svojevrsno „planinarenje” po  Deliblatskoj peščari pored starijih i iskusnijih krenuli su i mlađi članovi društva, takozvani „Sokolići”, od kojih su neki i predškolskog uzrasta. Ipak desetak mališana ravnopravno je šetalo najpre ravnijim predelima, a zatim i usponima na peščane dine. 

 

ZAGAJIČKA BRDA KAKO SE JEDE KOPRIVA

 

Uz put su mogli da vide deo vegetacije koja je je već krenula da raste sa prvim prolećnim danima. Nešto od toga mogli su i da probaju, poput mladih kopriva, a način na koji se ova biljka u nuždi može konzumirati bez ikakve termičke obrade objasnio je Branislav Rovčanin. Ubere se vrh biljke, sa nekoliko listova, protrlja se između dlanova, a napravljena zelena loptica može da se pojede. 

 

ZAGAJIČKA BRDA LOVAČKE ČEKE

 

Pored prirodnih lepota mogla su da se vide i neke veštačke tvorevine poput hranilišta i pojilišta za životinje, ali i lovačkih čeka, koje opet mogu da posluže kao zaklon od kiše ili za prenoćište ukoliko vas uhvati noć u peščari. Oni mlađi iskoristili su priliku da se popnu na ove osmatračnice i da pogledaju sa njih, ali taj pogled nije bio ništa u odnosu na onaj koji je ubrzo usledio. 

 

ZAGAJIČKA BRDA PRILAZ BRDIMA.3

 

Ulaskom u zonu Zagajičkih brda, gde su peščane dine visoke više od 200 metara, dobija se osećaj kao da ste u nekoj planinskoj oblasti, a ne u ravničarskoj peščari. 

Zagajička brda predstavljaju najviši deo Deliblatske peščare, a po mnogima i najlepši. Pogled sa njih pruža se desetinama, pa i stotinama kilometara sa svih strana. Vide se okolna mesta ali i po neko dalje mesto, Vršačke planine, južni Karpati, kao i voda Dunava u daljini. U sve to uverila se i ekspedicija „Sokola” u subotu popevši se na vrh, do kamene kule, takozvanog orijentira 250 za planinare.

 

ZAGAJIČKA BRDA USPON.4

 

PEK „Soko” priređivaće i dalje slične akcije, koje se mogu videti u planu društva za ovu godinu.

Već naredno druženje u prirodi planira se na Homoljskim planinama u subotu, 1. aprila, na takozvanom Homoljskom maratonu.

 

ZAGAJIČKA BRDA NA VRHU.6

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00