petak, 24. mart 2017.  20:52h
Pročitano 2876 puta

Navršilo se 18 godina od početka NATO agresije na Srbiju

Danas se navršilo 18 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), čije posledice trpimo i danas.

Pogođena Rafinerija nafte u Pančevu 1999. godine Pogođena Rafinerija nafte u Pančevu 1999. godine Tanjug, Arhiva

Napadi su trajali tokom 11 nedelja i prema procenama različitih izvora u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. 

U bombardovanju koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Za 78 dana bombardovanja Pančevo je gađano 24 puta. Razrušeni su pogoni Azotare, Petrohemije i Rafinerije u kojoj su na radnom mestu poginula i tri radnika. Iz Azotare u zemlju i kanal otpadnih voda iscurelo je 250 tona tečnog amonijaka. U Rafineriji je izgorelo 80.000 tona nafte i naftnih derivata, a iz Petrohemije je izliveno 460 tona visokotoksičnih vinilhlorida.

U Pančevu poslednjih godina je zabeleženo povećanje obolelih ljudi od raznih vrsta karcinoma, ali još uvek nema dokaza da je to posledica zagađene životne sredine usled NATO bombardovanja, podseća se u prilogu RTS-a.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci opravdano nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Udruženje boraca Pančeva položilo je danas cveće i vence na spomenik koji je podignut u čast svim ljudima koji su izgubili život tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca – I došlo još mnogo njih, iz Albanije.

 

0 raska dan secanja 2017

 

Povodom obeležavanja 24. marta – Dana sećanja na žrtve NATO agresije, delegacija Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, položila je venac na spomen obeležje „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški.

Autor:  D.M./Tanjug/MoD
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00